Bij slagaderverkalking slibben de slagaderen dicht. Het gaat om een langzaam proces wat er toe leidt dat de slagaders steeds nauwer worden. Slagaderverkalking begint al op jonge leeftijd beginnen en hoort bij het ouder worden.
De reden dat slagaders vernauwen is omdat er vetachtige stoffen blijven plakken aan de wand van de slagader. Dit kan zorgen voor verdikkingen, bloedstolsels (trombose) en uiteindelijk een hart- en vaatziekte zoals een hartinfarct, beroerte, TIA of perifeer arterieel vaatlijden. Er zijn risicofactoren die de kans op slagaderverkalking vergroten. De belangrijkste zijn: roken, hoge bloeddruk, hoog cholesterol, diabetes, overgewicht, erfelijkheid van hart- en vaatziekten, ongezonde voeding, alcohol, weinig bewegen en stress.
Wil je meer weten over slagaderverkalking en risicofactoren voor slagaderverkalking? Kijk dan voor meer informatie op de volgende pagina’s.
- Hartstichting.nl
- Thuisarts.nl
- Hartwijzer.nl
- Brochure aanpak risicofactoren voor hart- en vaatziekten
Richtlijnen
In richtlijnen staan aanbevelingen voor zorgverleners hoe zij goede zorg kunnen verlenen. Voor risicofactoren (Cardiovasculair risicomanagement) is in april 2019 een nieuwe versie van de richtlijn gekomen.
- De richtlijn Cardiovasculair risicomanagement (CVRM) gaat over de aanpak van risicofactoren voor hart- en vaatziekten.
Praktisch
Heb jij risicofactoren voor hart- en vaatziekten en wil je deze aanpakken? Het maken van een plan helpt hierbij. Voor hulp bij het bedenken van een plan bij een risico op hart- en vaatziekten kan je kijken bij watertoedoet en het individueel zorgplan vitale vaten.
Ervaringen delen
Wil je ervaringen delen met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt? Harteraad zorgt voor onderlinge ontmoetingen. Zodat we samen sterker staan. Sluit je aan bij Harteraad.
Ervaringen lezen
Ben je benieuwd naar de ervaringen van anderen? Lees het verhaal van Ria. Haar advies: weet welke aandoeningen er voorkomen in je familie en kom voor jezelf op.
Speerpunten
Harteraad helpt mensen bewust te maken van risicofactoren en de aanpak hiervan. Harteraad heeft meegewerkt aan de informatie die Thuisarts.nl over het risico op hart- en vaatziekten geeft. Daarnaast was Harteraad betrokken bij het actueel maken van de richtlijn Cardiovasculair risicomanagement (CVRM). De bijdrage van Harteraad betrof vooral de organisatie van zorg. Het is belangrijk dat zorgverlener en patiënt goed samenwerken en in gedeelde besluitvorming komen tot een plan voor de verlaging van het risico op hart- en vaatziekten. Zodat de patiënt aan de slag kan met een plan waar hij achter staat en dat past bij zijn/haar (medische) situatie.