Risicofactoren zorgen voor een grotere kans op hart- en vaatziekten. Maar wat zijn risicofactoren? Voorbeelden zijn: roken, hoge bloeddruk en hoog cholesterol. Ook leeftijd, overgewicht, weinig bewegen, alcohol, diabetes en stress zorgen voor een groter risico op een hart- of vaatziekte. Soms kan je niets doen aan een risicofactor, bijvoorbeeld als hart- en vaatziekten in de familie voorkomen. Andere risicofactoren kan je wel zelf kleiner maken door gezond te leven.
Een gezonde leefstijl is dus heel belangrijk als je een of meerdere risicofactoren hebt. Het maken van een plan samen met je huisarts kan helpen om gezonder te gaan leven.
Webinars over dit onderwerp
- Webinar ‘Het voorspellen van verhoogd risico op hart- en vaataandoeningen bij vrouwen’
Eerder heeft het Amsterdam UMC via het Harteraad panel een vragenlijst uitgezet over prioriteiten binnen het onderzoek naar man-vrouwverschillen. Op basis van de resultaten van deze peiling heeft het Amsterdam UMC haar onderzoek vorm gegeven en in dit webinar wordt een samenvatting van de bevindingen besproken.
- Webinar ‘Schildklier en het hart’
Schildklierhormoon is essentieel voor een goede functie van de hartspier, maar te veel is schadelijk. Door een teveel aan het schildklierhormoon wordt de hartspier belast, gaat de pompfunctie van het hart omhoog en treedt dikwijls de veel voorkomende hartritmestoornis boezemfibrilleren op of zelfs hartfalen.
- Webinar ‘Diabetes en risico op hartfalen’
Dr. Remy Bemelmans, internist in het Ziekenhuis Gelderse Vallei vertelt in dit webinar over diabetes (type 1 en type 2) en de verhoogde kans op hart- en vaataandoeningen. Ook gaat hij in op de vraag hoe dit risico te verkleinen. Dr. Mieke van den Heuvel, cardioloog in het Medisch Spectrum Twente, neemt ons mee in de fases van hartfalen en behandelmogelijkheden. Ook gaat zij in op het gebruik van natrium-glucose-cotransporter 2-remmers (SGLT2). Een nieuwe klasse geneesmiddelen die momenteel worden gebruikt voor de behandeling van mensen met diabetes type 2 en voor mensen met hartfalen. Tot slot neemt leefstijlcoach Ciska Gijsbers je mee in wat een gezonde leefstijl is voor mensen met diabetes en/of hartfalen.
Richtlijnen
In richtlijnen staan aanbevelingen voor zorgverleners hoe zij goede zorg kunnen bieden aan mensen met een verhoogd risico op hart- of vaataandoeningen. Voor risicofactoren (Cardiovasculair risicomanagement) is in september 2024 een nieuwe versie van de richtlijn gekomen.
- De richtlijn Cardiovasculair risicomanagement (CVRM) gaat over de aanpak van risicofactoren voor hart- en vaatziekten.
Praktisch
Heb jij risicofactoren voor hart- en vaatziekten en wil je deze aanpakken? Het maken van een plan helpt hierbij. Watertoedoet helpt je jouw doelen in het leven te prioriteren. Dat helpt je bij het opstellen van een plan bij een risico op hart- en vaataandoeningen.
Ervaringen delen
Wil je ervaringen delen met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt? Sluit je aan bij onze communities, waar je je vragen kan stellen en je ervaringen kan delen met anderen.
Speerpunten
Harteraad helpt mensen bewust te maken van risicofactoren en de aanpak hiervan. Harteraad heeft meegewerkt aan de informatie die Thuisarts.nl over het risico op hart- en vaatziekten geeft. Daarnaast was Harteraad betrokken bij het actueel maken van de richtlijn Cardiovasculair risicomanagement (CVRM). De bijdrage van Harteraad zat onder andere in het stukje risico-communicatie en organisatie van zorg. Het is belangrijk dat zorgverlener en patiënt goed samenwerken en in gedeelde besluitvorming komen tot een plan voor de verlaging van het risico op hart- en vaatziekten. Dat kan alleen als iemand goed begrijpt wat zijn of haar risico precies is. Dan kan een patiënt aan de slag met een plan waar hij achter staat en dat past bij zijn/haar (medische) situatie.
Wil je meer weten over risicofactoren?
Kijk op de volgende pagina’s voor meer informatie over risicofactoren: