Stabiele en instabiele angina pectoris

Denk je dat je stabiele of instabiele angina pectoris hebt, of heb je net gehoord dat je het hebt? Of is er een dierbaar iemand die het heeft? Dan voel je je misschien onzeker, bang of overweldigd. Je hebt ongetwijfeld ook allerlei vragen. In dit artikel leggen we uit wat stabiele en instabiele angina pectoris precies is en wat je de komende tijd kunt verwachten.

Bij stabiele en instabiele angina pectoris zijn meestal de kransslagaders vernauwd. Dit zijn de slagaders die zuurstof naar de hartspier brengen. Door de vernauwing krijgt het hart te weinig zuurstof. Daardoor kan je last krijgen van pijn of kramp in je borst, vooral als je hart harder moet werken. Bijvoorbeeld bij inspanning of bij heftige emoties. Maar angina pectoris kan ook voorkomen in rust.

De oorzaak van stabiele en instabiele angina pectoris verschilt. Ook hoe snel er actie moet worden ondernomen. 

Stabiele angina pectoris

Bij stabiele angina pectoris zijn je klachten voorspelbaar. Je ervaart klachten door een bepaalde prikkel, zoals zware inspanning, de overgang van warm naar koud weer, na het eten of heftige emoties. Meestal heb je klachten aan de borst, kaken schouders, armen of rug. Na de prikkel verdwijnen deze klachten weer snel. Medicijnen kunnen je klachten ook helpen verlichten.

Instabiele angina pectoris

Bij minder voorspelbare klachten kan het gaan om instabiele angina pectoris. Klachten komen en gaan, ook als je niks doet of er niks aan de hand is. De klachten zijn vaak heftig en blijven soms langer aanwezig, ook in rust. Een aanval van instabiele angina pectoris kan  langer dan 20 minuten duren. Bij instabiele angina pectoris kan de vernauwing zo erg zijn dat een hartaanval op de loer ligt. Er moet snel actie worden ondernomen.  

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief