Oorzaken

Als je (in)stabiele angina pectoris hebt, dan krijgt je hart tijdelijk te weinig zuurstof. De meest voorkomende oorzaak van stabiele en instabiele angina pectoris is een vernauwing in de grote slagaders van het hart, de kransslagaders. De slagaders slibben langzaam dicht. Dit heet aderverkalking. De slagaders vernauwen hierdoor, waardoor steeds minder bloed met zuurstof door de grote slagaders kan stromen. Je hartspier krijgt dan minder zuurstof. Hierdoor kun je een drukkend gevoel of pijn op de borst hebben. Je risico op slagaderverkalking kan hoger worden door verschillende dingen. Hieronder lees je welke dat zijn.

Mogelijke oorzaken van slagaderverkalking zijn:

  • Hoge bloeddruk: als je een hoge bloeddruk hebt, dan worden de wanden van de slagaders beschadigd. De vette stofjes in je bloed, zoals cholesterol, en ontstekingscellen blijven plakken aan de wand. Er ontstaat een ontsteking. Dit leidt vaak tot slagaderverkalking.
  • Verhoogd cholesterol: overtollig cholesterol blijft plakken aan de wand van je slagader.
  • Diabetes: bij diabetes is er lange tijd teveel suiker (glucose) in je bloed. Hierdoor kunnen je bloedvaten kapot gaan, en minder goed herstellen. Vette stoffen en ontstekingscellen blijven makkelijker plakken aan de wand en zorgen voor slagaderverkalking.
  • Erfelijkheid: hart- en vaataandoeningen komen voor in de familie.
  • Leefstijl:
    • Roken: als je rookt komen slechte stoffen in je bloed die de wand van je slagaders kapot maken. Je krijgt dan sneller slagaderverkalking.
    • Drugs: drugs zijn slecht voor je algehele hart- en vaatgezondheid. Veel drugs verhogen je hartslag en bloeddruk. Sommige drugs, zoals cocaïne, versnellen slagaderverkalking.
    • Te weinig bewegen: als je weinig beweegt, dan kan cholesterol zich snel ophopen in je slagaders. Ook is het risico op diabetes groter en is je bloeddruk vaak te hoog. Daarnaast kan je sneller te zwaar worden. Dit kan zorgen voor slagaderverkalking.
    • Te vet en te zout eten: als je veel vette voedingsmiddelen eet, dan heb je veel cholesterol in je bloed. De vetten blijven sneller aan de wanden van je slagaders plakken. Teveel zout eten zorgt voor een te hoge bloeddruk. Uiteindelijk wordt slagaderverkalking hierdoor erger.
    • Overgewicht: als je overgewicht hebt, dan heb je ook te veel vette stoffen in je lichaam en bloed. Cholesterol kan zich ophopen in je slagaders. Ook heb je vaak last van andere gezondheidsproblemen. Bijvoorbeeld hoge bloeddruk en diabetes. Door deze problemen is de kans groter dat je slagaderverkalking krijgt.
    • Stress: als je langdurig stress hebt, dan kan je bloeddruk te hoog worden. Dit zorgt ervoor dat je slagaderwanden sneller schade oplopen en een ontsteking veroorzaken.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief