Naast het innemen van medicijnen is het heel belangrijk dat je gezonder gaat leven. Dit helpt om je klachten van (in)stabiele angina pectoris minder te maken, en zorgt er ook voor dat je hart en vaten gezonder worden. Hier zijn dingen die je zelf kunt doen om je hart- en vaatgezondheid te verbeteren:
- Stoppen met roken: Als je rookt is het belangrijk om te stoppen. Door te stoppen met roken verbeter je je algehele hartgezondheid en verlaag je het risico op verdere problemen aan je hart. Vind je het moeilijk om te stoppen? Kijk op https://www.ikstopnu.nl/ voor tips en hulp bij stoppen met roken.
- Minder alcohol drinken: Beperk de hoeveelheid alcoholische versnaperingen. Drink niet meer dan 1 glas alcohol per dag.
- Stoppen met drugs: Als je drugs gebruikt, zoals cocaïne, dan is het belangrijk om te stoppen om je hart en vaten gezonder te maken en verdere problemen te voorkomen. Vind je het moeilijk om te stoppen? Bespreek met je arts of je hulp kan krijgen om te stoppen met drugsgebruik.
- Gezonder, en minder zout en vet te eten: Het is belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen door gezonde voeding te kiezen. Zorg voor een gebalanceerd dieet met veel groenten, fruit, volkorenproducten, magere of halfvolle melkproducten en gezonde vetten (zoals vetten in noten en olijfolie). Dit helpt om het cholesterol in je bloed te verlagen en je slagaders gezond te houden. Daarnaast is het goed om minder zout te eten. Dit helpt om je bloeddruk te verlagen. Vind je het moeilijk om gezonder te eten? Bespreek eens met je arts of je bij een diëtist terecht kan. Of misschien kom je in aanmerking voor een leefstijl programma. Vraag je arts hiernaar. Voor het maken van een begin met een gezonde leefstijl hoef je niet aanvullend verzekerd te zijn. Met een (verhoogd risico op) hart- of vaataandoening heb je bijvoorbeeld recht op 3 uur dieetadvies vanuit de basisverzekering.
- Een goede balans tussen bewegen en rusten te vinden: Bewegen is heel belangrijk, maar genoeg rust nemen is ook nodig. Voor een gezond hart is het goed om elke dag minstens 30 minuten te bewegen. Bewegen verbetert niet alleen je fysieke gezondheid, maar het kan ook helpen je mentaal beter te voelen. Het kan moeilijk zijn om de juiste balans in bewegen en rust te vinden. Een fysiotherapeut kan je hierbij helpen, zoals bij de Harteraad beweegpartners. Kies een manier van bewegen die bij jou past, zoals wandelen, fietsen of zwemmen. Dit maakt het makkelijker om regelmatig te bewegen.
- Stress verminderen bij (in)stabiele angina pectoris: leer omgaan met stress. Meditatie, ademhalingsoefeningen of yoga kunnen helpen om stress te verminderen. Deze technieken helpen om rustig te blijven en je bloeddruk te verlagen. Heb je last van negatieve gedachten en vind je het emotioneel moeilijk om met je aandoening om te gaan? Bespreek met je arts of je emotionele en praktische ondersteuning kunt krijgen.