Een gezonde leefstijl is een heel belangrijk onderdeel van de behandeling bij coronaire vaatdysfunctie. Het helpt namelijk klachten verminderen, het kan je kwaliteit van leven verbeteren en verslechtering helpen voorkomen. Bijvoorbeeld door het verminderen van risicofactoren zoals hoge bloeddruk, diabetes en overgewicht.
- Een gezond gewicht. Het hebben van een gezond gewicht is heel belangrijk bij coronaire vaatdysfunctie. Daarom is het goed om gezond en gevarieerd te eten, waarbij je met een calorie tekort soms ook wat kan afvallen. Eten volgens de schijf van vijf is een goede eerste stap.
- Een goede balans tussen rust en bewegen is ook heel belangrijk. Door genoeg te bewegen verminder je klachten van coronaire vaatdysfunctie. Ook zorgt het ervoor dat je steeds meer inspanning aan kan. Dat zorgt niet alleen voor fysieke verbetering, maar helpt ook mentaal. Hoeveel bewegen je aan kan is voor iedereen anders. Te intensief bewegen kan er juist voor zorgen dat je klachten erger worden. Twee keer per week trainen bijvoorbeeld onder begeleiding van een fysiotherapeut (zoals een Harteraad beweegpartner) zou je kunnen helpen. Zij kunnen je ook helpen om op te bouwen. Een rustig wandelingetje maken, of een stukje fietsen is ook goed. Al is het 10-15 minuten per keer. Het is vooral belangrijk dat je je eigen grenzen goed leert kennen. Voor iemand met coronaire vaatdysfunctie gaat het allemaal om balans. Te veel kan zorgen voor extra vermoeidheid en concentratieproblemen. Een ergotherapeut kan je helpen om te leren hoe je je energie over de dag kan verdelen.
- Minder roken. Een belangrijke uitlokker van coronaire vaatdysfunctie is roken. Daarom is het belangrijk dat je probeert te stoppen met roken. Dat is niet makkelijk, maar o zo belangrijk voor jouw gezondheid. Kijk op https://www.ikstopnu.nl/ voor tips en hulp bij het stoppen met roken.
- Gezond en gebalanceerd eten. Je hoeft dit alles niet alleen te doen, er zijn professionals die je kunnen helpen bij een gezonde leefstijl en voeding. Bespreek eens met je arts of je bij een diëtist terecht kan, of misschien in aanmerking komt voor een leefstijlprogramma. Voor het maken van een begin met een gezonde leefstijl hoef je niet aanvullend verzekerd te zijn. Met een (verhoogd risico op) hart- of vaatziekte heb je bijvoorbeeld recht op 3 uur dieetadvies vanuit de basisverzekering.