Soms werken medicijnen niet goed genoeg en heeft gezonder leven niet genoeg effect om de klachten en verergering van (in)stabiele angina pectoris te verminderen. Dan moet je soms een ingreep krijgen:
- Dotter- en stentbehandeling: als je gedotterd wordt, wordt je vernauwde slagader opengemaakt. De arts gebruikt een ballon om kalkverstopping in je slagader tegen de slagaderwand te duwen. Zo wordt je bloedvat wijder en krijgt bloed meer ruimte om erdoor heen te stromen. Meestal krijg je ook een stent, een metalen/plastic buisje, in de slagader om het bloedvat open te houden.
- Bypassoperatie: Als je geen dotterbehandeling kan krijgen, dan kun je soms in aanmerking komen voor een openhartoperatie. Je arts maakt een nieuwe route voor het bloed om de vernauwde slagader te omzeilen. Meestal wordt een stukje van een ander bloedvat uit het lichaam gebruikt. Dit stukje verbindt de hartspier met de slagader, zodat er weer bloed met zuurstof naar de hartspier kan stromen. Dit heet ook wel een bypass. Een bypassoperatie is een openhartoperatie, wat heel zwaar kan zijn voor het lichaam. Daarom gaat een besluit voor een bypassoperatie in goed overleg tussen patiënt, naasten en de artsen in het ziekenhuis.