Coronaire vaatdysfunctie

Denk je dat je coronaire vaatdysfunctie hebt of heb je al van je arts gehoord dat je het hebt? Dan hebben jij en je dierbaren vast allerlei vragen. Leven met coronaire vaatdysfunctie kan frustrerend en verdrietig zijn: de diagnose wordt vaak pas laat gesteld, en omgaan met de belemmeringen van de aandoening is een zoektocht. Wij zijn er voor je in deze moeilijke tijd en delen hier alle belangrijke informatie met je.

Bij coronaire vaatdysfunctie is er een probleem met de kransslagaders. De kransslagaders zijn de bloedvaten die als een soort krans om het hart liggen en bloed pompen naar het hart. De kransslagaders van het hart vertakken zich in steeds kleinere bloedvaten. Bij coronaire vaatdysfunctie zorgen problemen in de kransslagaders en –vaten voor zuurstoftekort in het hart. Deze problemen zijn bijvoorbeeld het onvoldoende verwijden van, of verhoogde weerstand in de kleine bloedvaten van het hart. Dat noemen we ook wel microvasculaire coronaire dysfunctie (MCD). Maar ook tijdelijke verkramping of samenknijpen kan voorkomen. Dit noemen we vaatspasme. Spasme kan voorkomen in de kransslagaders (prinzmetal angina pectoris), of in de kleine bloedvaten van het hart (microvasculair spasme). Het kan zijn dat je last hebt van vaatspasme én MCD.  

Vrouwen hebben vaker coronaire vaatdysfunctie dan mannen. Bij Harteraad besteden we veel aandacht aan hartklachten bij vrouwen. Zodat iedereen de zorg krijgt die hij of zij verdient.

Vrouwenhart

De term vrouwenhart wordt in de Nederlandse taal eigenlijk op twee manieren gebruikt. Het vrouwenhart wordt gebruikt om de verschillen tussen mannen en vrouwen te beschrijven. Het hart van een vrouw ziet er hetzelfde uit en werkt hetzelfde als dat van mannen. Maar, er zijn wel verschillen in de hartklachten die vrouwen en mannen kunnen voelen. En sommige aandoeningen komen vaker bij mannen voor en sommige vaker bij vrouwen. Vrouwenhart wordt ook vaak gebruikt als ander woord voor de coronaire vaatdysfunctie. Vaak wordt dit ‘vrouwenhart’ genoemd omdat het ziektebeeld twee keer vaker bij vrouwen voorkomt dan bij mannen. Mannen hebben vaker vernauwing in de grote aderen van het hart. Vrouwen hebben vaker problemen in de kleine bloedvaten van het hart.

In steeds meer medische centra in Nederland worden speciale poli’s opgezet voor coronaire vaatdysfunctie. Deze poli’s worden soms in de volksmond ook wel vrouwenpoli’s  genoemd. De afdeling in het Leids Universitair Medisch centrum (LUMC) heet bijvoorbeeld de Womens’ Heart Health Clinic.

Maar, vergis je dus niet, ook mannen met coronaire vaatdysfunctie kunnen naar deze poli’s worden verwezen. Daarom gebruiken we bij Harteraad liever de naam coronaire vaatdysfunctie, dan de naam vrouwenhart voor dit ziektebeeld.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief