Voel je regelmatig pijn of een drukkend gevoel op de borst? Dit kan komen door onder andere stress, spierpijn of problemen met je longen. Maar pijn of druk op de borst kan ook met je hart te maken hebben. Dit gevoel kan je onzeker en bang maken. Misschien roept het ook vragen op: waarom voel ik pijn op mijn borst? Moet ik naar een arts? Is deze pijn gevaarlijk? Onderstaand overzicht maakt duidelijk wat je met je klachten moet doen:
Er zijn verschillende oorzaken van pijn op de borst. Het betekent zeker niet altijd dat deze pijn van het hart komt. Pijn op de borst kan ook komen doordat:
- De spieren bij de ribben verkrampt of overbelast zijn
- Je een gekneusde of gebroken rib hebt
- Er maagzuur in de slokdarm zit
- Er sprake is van stress, angst of depressie
- Je een longontsteking, longembolie, griep of erge verkoudheid hebt
- Je een klaplong hebt
- Je gordelroos hebt
Er zijn ook hartaandoeningen die voor pijn op de borst kunnen zorgen. Bijvoorbeeld een ontsteking aan het hartzakje of de hartspier, een hartklepaandoening, of hartritmestoornissen. Soms ervaren mensen pijn op de borst na een openhartoperatie.
Als de pijn op de borst veroorzaakt wordt door zuurstoftekort van de hartspier, dan noemen wij dit angina pectoris. Angina pectoris komt door een probleem in de kransslagaders, de grote bloedvaten op het hart. De problemen kunnen ook komen door de kleine bloedvaatjes op het hart. Dit zijn een soort takjes van de kransslagaders. De pijn komt omdat de kransslagaders niet meer genoeg zuurstof naar het hart kunnen brengen. Vaak merk je dit als het hart hard moet werken, bijvoorbeeld bij inspanning of stress. Dat komt omdat het hart op dat moment extra veel zuurstof nodig heeft. Naast pijn op de borst kan dit zuurstoftekort ook zorgen voor klachten zoals kortademigheid, benauwdheid, of uitstralende pijn naar de kaak, tussen de schouderbladen of in de armen. Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor het zuurstoftekort naar de hartspier.
Instabiele en stabiele angina pectoris
Bij stabiele angina pectoris en instabiele angina pectoris is er meestal een vernauwing in de grote kransslagaders door aderverkalking. Daardoor kan er minder zuurstofrijk bloed naar de hartspier. Iemand met vernauwing in de grote kransslagaders heeft hier vaak het meeste last van bij inspanning. Maar hoe erger de vernauwing wordt, hoe groter de kans op een volledige afsluiting van de kransslagader. Dat kan zorgen voor een hartinfarct. Wil je meer weten over stabiele of instabiele angina pectoris? Of heb je (in)stabiele angina pectoris en wil je weten wat je kunt verwachten de aankomende tijd?
Lees dan verder: Stabiele en instabiele angina pectoris
Coronaire vaatdysfunctie
Pijn op de borst kan ook komen door coronaire vaatdysfunctie. Dit is een verzamelnaam voor aandoeningen die pijn op de borst veroorzaken, zonder dat er vernauwingen in de kransslagaders worden gevonden. De klachten kunnen dan veroorzaakt worden door een spasme (kramp of samenknijpen) in de grote kransslagaders (prinzmetal angina pectoris) of in de kleine bloedvaatjes van de kransslagaderen. Het kan ook dat de pijn op de borst komt dooreen verhoogde weerstand in de kleine bloedvaten van het hart. Daardoor kunnen de kleine bloedvaten niet goed verwijden. Dit zorgt allemaal tijdelijk voor te weinig zuurstof naar het hart, met onder andere pijn, vermoeidheid en kortademigheid als gevolg. Als het probleem in de kleine bloedvaten van het hart zit noemen we het ook wel microvasculaire coronaire dysfunctie (MCD). Wil je meer weten over coronaire vaatdysfunctie, of heb je coronaire vaatdysfunctie en wil je weten wat je kunt verwachten de aankomende tijd?
Lees dan verder: Coronaire vaatdysfunctie
Pijn op de borst kan ook andere aanleidingen hebben dan een probleem met het hart. Meer weten? Kijk dan op Thuisarts.nl
Deze artikelen over pijn op de borst zijn nagelezen door Dr. Melina den Haan, Cardioloog bij het LUMC.