Open ductus botalli (OBD)

Open ductus botalli (ADB) is een hartprobleem waarbij het bloedvat dat de longslagader verbindt met de aorta na de geboorte open blijft. Een behandeling kan dan nodig zijn. De ductus botalli is een verbinding die voor de geboorte de longslagader direct verbindt met de lichaamsslagader. Bij een open (of persisterende ) ductus botalli blijft deze verbinding ook na de geboorte open, terwijl deze normaal gesproken hoort te sluiten. Het hart moet dan harder werken. Dit gebeurt vooral bij te vroeg geboren kinderen.

Wil je medische informatie over Open ductus botalli? Kijk dan eens op een van onderstaande pagina’s of neem contact op met de Infolijn Hart en Vaten.

Hartstiching.nl
Thuisarts.nl
Concor.net

Praktisch
Je hebt net te horen gekregen dat je kindje een hartafwijking heeft. Wat zijn de gevolgen, wat staat jullie te wachten? Ouders van een kind met een hartafwijking, de hartenwijzers van Harteraad, geven je betrouwbare informatie. Deze buddies geven praktische tips en de ondersteuning die jij nodig hebt.

TikkieRing, stoere bedels, via het kinderhartcentrum, als steun voor kinderen van 0-18 jaar.
Voorleesboek Kris Krokodil, voor kinderen van 4 – 6 jaar.
Brochure: Leven met een aangeboren hartafwijking
Patiëntenvereniging PAH
Om je vraag te stellen aan een specialist is er de Cyberpoli.nl.

Wat er toe doet helpt je duidelijk te maken wat belangrijk is in je leven. Dat doe je door 4 vragen te beantwoorden. Je kunt ‘Wat er toe doet’ gebruiken voordat je gesprekken aangaat en keuzes gaat maken over jouw gezondheid. De uitkomsten kun je meenemen naar je zorgverlener. Of op je koelkast hangen, zodat je af en toe weer ziet: daar doe ik het voor.

Ervaringen delen
Wil jij ervaringen delen met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt? Harteraad zorgt voor onderlinge ontmoetingen. Bijvoorbeeld via TEAMHartvrienden app, voor jongeren (12-18 jaar) met een hartaandoening. Je kunt je ook aansluiten bij Harteraad. Zodat we samen sterker staan.

Heb je Tikkies? Je kunt ook ervaringen delen op Tikkiering.nl.

Ook naasten kunnen hun ervaringen delen via Naasten in Beeld.