De diagnose Microvasculaire Coronaire Dysfunctie (MCD) is moeilijk te stellen. Standaard onderzoeken die vaak worden gedaan bij hart- en vaatziekten (bijvoorbeeld hartkatheterisatie of een CT-scan) kunnen de kleine vaatjes van het hart namelijk niet zichtbaar maken. Vaak worden deze onderzoeken wel gedaan om een hartinfarct door aderverkalking in de grotere vaten, wat eventueel gedotterd zou kunnen worden, uit te sluiten.
Er wordt veel onderzoek gedaan naar MCD. Technieken die momenteel worden gebruikt om de diagnose te kunnen stellen, zijn:
- Doppler stroomsnelheidsmeting: met geluidsgolven wordt de snelheid van de bloedstroom gemeten
- Bolus temperatuurverdunningsmeting: met een katheter worden temperatuur- en drukverschillen in de vaten gemeten. Hiervoor spuit de arts drie keer een zoutoplossing in de vaten
- De klassieke Coronaire Functietest (CFT), waarbij twee soorten geneesmiddelen in de kransslagaders worden gespoten. Acetylcholine kan een verkramping of spasme vaststellen, adenosine beoordeelt afwijkingen van de vaatjes
Deze onderzoeken hebben meerdere nadelen. Zo kan adenosine vervelende bijwerkingen hebben. Voor bepaalde patiënten met longaandoeningen kan het zelfs gevaarlijk zijn.
Nieuwe onderzoeken die momenteel worden ontwikkeld, zijn:
- De nieuwe Coronaire Functietest (CFT), ook wel watertest genoemd. In plaats van adenosine wordt er water in de vaatjes gespoten. Dit moet de bijwerkingen verminderen.
- Continue temperatuurverdunningsmeting: met een katheter worden temperatuur- en drukverschillen in de vaten gemeten. Anders dan bij de bolus temperatuurverdunningsmeting wordt de zoutoplossing niet met de hand toegediend door de arts, maar continue met een pomp. De meting is hierdoor preciezer.
Hoe zorg ik ervoor dat ik de juiste vragen stel aan mijn arts?
Natuurlijk is elke arts en elk gesprek weer anders, maar een gesprek kan je wel voorbereiden. Daarom heeft Harteraad twee handige checklisten die je kan uitprinten. Op deze checklist vind je vragen die je je (huis)arts kan stellen. Zo ga je voorbereid het gesprek in. Lees onze tips voor het eerste gesprek met je (huis)arts en voor een controlegesprek met je arts.