De meeste mensen merken niks van een hoge bloeddruk. Vaak wordt het ontdekt door de huisarts, bijvoorbeeld tijdens een routineonderzoek.
Als je bloeddruk extreem hoog is (boven de 170 of 180), kun je de volgende klachten hebben:
- Hoofdpijn
- Vermoeidheid
- Duizeligheid
- Wazig zicht
- Misselijkheid of overgeven
- Kortademigheid
- Rusteloosheid
Let op: Dat je vaak niks merkt van een te hoge bloeddruk, betekent niet dat het ongevaarlijk is. Heb je lange tijd een te hoge bloeddruk en doe je er niks aan, dan kun je een hartinfarct of een beroerte krijgen of hartfalen ontwikkelen. Ben je boven de 40? Meet dan jaarlijks je bloeddruk. Dit kan bij de huisarts of gewoon thuis met een eigen bloeddrukmeter. Bloeddrukmeters kun je op veel plekken kopen. Bij Stride BP zie je welke bloeddrukmeters het meest betrouwbaar zijn, deze lijst staat ook op de website van de Hartstichting. Belangrijkste is dat het een bovenarmsmeter en geen polsmeter is.
Hoe zorg ik ervoor dat ik de juiste vragen stel aan mijn arts?
Natuurlijk is elke arts en elk gesprek weer anders, maar een gesprek kan je wel voorbereiden. Daarom heeft Harteraad twee handige checklisten die je kan uitprinten. Op deze checklist vind je vragen die je je (huis)arts kan stellen. Zo ga je voorbereid het gesprek in. Lees onze tips voor het eerste gesprek met je (huis)arts en voor een controlegesprek met je arts.