Het is belangrijk om snel te handelen bij een hersenbloeding. Een deel van je hersenen krijgt geen zuurstof, waardoor dit kan afsterven. Hoe langer de bloed- en zuurstoftoevoer onderbroken wordt, hoe groter de schade.
De acute fase (direct na de hersenbloeding):
De acute fase begint meteen wanneer je in het ziekenhuis aankomt. Het is van belang om de hersenbloeding zo snel mogelijk op te sporen en te stoppen.
- CT-scan: dit is een scan van de hersenen waarmee de arts kan bepalen waar de bloeding plaatsvindt en of er een groot bloedvat is afgesloten.
- Hersenoperatie: dit is afhankelijk van de plek waar de bloeding plaatsvindt. Het doel van de operatie is bloed en/of hersenvocht uit het hoofd te verwijderen, zodat de druk op de hersenen vermindert. In sommige gevallen is een operatie te risicovol, of is het beter om eerst af te wachten.
De periode erna:
Na de acute fase (zie hierboven) kom je op een speciale neurologische afdeling terecht, de stroke unit. Deze afdeling is speciaal voor mensen die een beroerte hebben gehad. Hier vinden verdere behandelingen plaats.
- Operatie: afhankelijk van het type bloeding dat je hebt gehad kan er (alsnog of opnieuw) een hersenoperatie plaatsvinden.
- Behandeling van de oorzaak: als de oorzaak van de hersenbloeding is achterhaald, moet deze worden behandeld om herhaling te voorkomen. De behandeling hangt af van de oorzaak, die per persoon kan verschillen. Dit kan medicatie zijn, bijvoorbeeld als hoge bloeddruk de oorzaak was. Of een ingreep, zoals het afsluiten van een verwijde bloedvatuitstulping (aneurysma). Dit kan bijvoorbeeld door het dicht te laten clippen door de interventieradioloog. Ook het aanpassen van leefgewoonten kan belangrijk zijn, vooral als deze factoren hebben bijgedragen aan de bloeding. Hierbij kan gedacht worden aan stoppen met roken of het verminderen van alcohol- of druggebruik.
- Vervolgbehandeling: de verdere behandeling hangt af van de plek waar de bloeding plaatsvond. Denk aan fysiotherapie en logopedie.