Hartritmestoornis

Een hartritmestoornis is een terugkerende verstoring van het hartritme. Er is er iets mis met de vorming van de elektrische prikkel of met de geleiding van die prikkel. Het hart slaat dan te snel, te langzaam of onregelmatig.

Er zijn verschillende hartritmestoornissen. Een aantal omschrijven we hieronder.

Boezemfibrilleren

Boezemfibrilleren of atriumfibrilleren is een stoornis in het hartritme. Je hartslag is dan vaak onregelmatig en te hoog. Het hart trekt minder goed samen. Boezemfibrilleren is niet levensbedreigend, maar moet meestal wel behandeld worden. Niet iedereen merkt dat hij of zij boezemfibrilleren heeft; dit heet ‘asymptomatisch boezemfibrilleren’.
Lees meer over boezemfibrilleren

Brugada- syndroom

Het Brugada-syndroom is een erfelijke aandoening waarbij de elektrische activiteit van het hart verstoord is. Dit kan leiden tot verschillende ritmestoornissen. Bij Brugada ziet het hart er normaal uit, maar is het ritme verstoord.
Lees meer over het Brugada- syndroom

Lange QT-syndroom

LQTS is een erfelijke hartritmestoornis. Soms wordt dit ook het Romano-Wardsyndroom genoemd. LQTS is zeldzaam en krijg je omdat de overdracht van elektrische prikkels over de hartspier is verstoord. LQTS kan verschillende gevolgen hebben. Sommige mensen hebben er geen last van. Bij anderen leidt de aandoening tot gevaarlijke hartritmestoornissen. Bij LQTS is er meestal een verlengde QT-tijd te zien op het hartfilmpje. Vandaar de naam ‘lange-QT-syndroom’. Soms is de afwijking moeilijk te zien. Het ECG kan dan niet aantonen of iemand aanleg heeft voor LQTS. Een mogelijke genetische afwijking is door DNA-onderzoek vast te stellen.
Lees meer over het Lange QT-syndroom

CPVT (Cathecholaminerge polymorfe ventriculaire tachycardie)

CPVT (Cathecholaminerge polymorfe ventriculaire tachycardie) is een erfelijke hartritmestoornis. Hierbij kan het hart te snel en onregelmatig gaan slaan. Dit gebeurt vooral als iemand zich inspant, of emotionele stress heeft. In rust heeft iemand vaak geen klachten.
Lees meer over Catecholaminerge polymorfe ventriculaire tachycardie (CPVT).

Ervaringen delen

Wil jij ervaringen delen met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt? Harteraad zorgt voor onderlinge ontmoetingen. Zodat we samen sterker staan. Sluit je aan bij Harteraad.

Er is een besloten Facebookgroep, waar mensen met dezelfde aandoening elkaar ondersteunen. Je vindt er tips, kan ervaringen uitwisselen, vragen stellen en je blijft op de hoogte van alle activiteiten.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief