Er zijn verschillende opties om een hartklep te repareren of te vervangen. Welke opties voor jou geschikt is hangt af van de hartklep die lekt of is vernauwd, ernst van de klepvernauwing of kleplekkage. Verder is je algemene gezondheid erg belangrijk.
Elke optie heeft andere voor- en nadelen. Bespreek deze met je cardioloog. De opties om een hartklep te repareren of te vervangen zijn:
Openhartoperatie
- De hartchirurg maakt je borstkas open. Soms wordt je hart stilgelegd en de hartlongmachine neemt de functie van het hart en de longen tijdelijk over. De hartchirurg maakt je hart open om bij de klep te komen. Vervolgens wordt de afwijkende klep gerepareerd of vervangen.
- Reparatie van de klep: de hartchirurg kan soms een klep repareren door met elkaar vergroeide klepbladen los te maken. Of een afwijkend stukje klep weghalen.
- Hartklep vervangen: eerst haalt de hartchirurg de bestaande klep weg. Daarna vervangt de hartchirurg deze door een biologische of mechanische kunstklep.
Operatie via een slagader of een kleine snee in de borstkas
- De cardioloog brengt een dun soepel slangetje in een slagader. Dit heet een katheter. Via dit katheter brengt de cardioloog de nieuwe hartklep in het hart.
- De operatie via een slagader of een kleine snee kan op de volgende manieren:
– Via de slagader of ader in de lies
– Via de slagader of ader onder het sleutelbeen
– Via de grote lichaamsslagader (aorta) boven het borstbeen
– Via de onderste punt van het hart. Hiervoor maakt de cardioloog een kleine snee in de borstkas tussen de ribben - De hartchirurg vervangt de hartklep via de katheter. Eerst wordt de bestaande klep weggehaald. Daarna vervangt de hartchirurg deze door een biologische of mechanische kunstklep
Oprekken
- Heb je een vernauwde hartklep? Dan kan de cardioloog deze soms oprekken met een ballonnetje. Dat brengt hij in met een ballonkatheter, via een ader of slagader in de lies. Deze ingreep noemen we ballondilatatie (ballonverwijding).
Lees ook meer over deze verschillende operaties op deze consultkaart aortaklepstenose
Wat zijn de verschillen tussen de operaties bij een hartklepaandoening?
Er zijn de volgende verschillen tussen de operaties:
-
- plaats en grootte van het litteken
- welke complicaties je kunt krijgen en de kans hierop
- pijn
- of je na de ingreep naar de intensive care of de hartbewaking gaat
- hoe lang je in het ziekenhuis moet blijven
- hoe lang het herstel duurt