Wat is en welke klachten bij een hartklepaandoening?

Laten we beginnen met het belangrijkste: wat is een hartklepaandoening eigenlijk? En welke klachten horen daarbij?

Hartkleppen zorgen ervoor dat het bloed in de juiste richting door je hart stroomt. Bij een hartklepaandoening is een hartklep vernauwd of lekt de klep. Daardoor stroomt er minder bloed door de hartklep. Of stroomt een deel van het bloed weer terug in de verkeerde richting. Je hart moet dan harder werken om voldoende bloed rond te pompen. Een hartklepaandoening kan aangeboren zijn of ontstaan door een ziekte of ouderdom. Een hartklepaandoening kan leiden tot hartfalen.

Als de hartkleppen niet goed sluiten of opengaan, kunnen er klachten ontstaan. Een lichte vernauwing of lekkage van een hartklep geeft weinig klachten. Klachten nemen toe als de aandoening ernstiger wordt.

Welke klachten heb je bij een hartklepaandoening?


Klachten die vaak voorkomen bij een hartklepaandoening:

  • kortademigheid
  • opgezette voeten
  • pijn op de borst
  • onregelmatige hartslag

Klachten die minder vaak voorkomen bij een hartklepaandoening:

  • moeheid en duizeligheid als je je inspant
  • moeheid zonder dat je je inspant

Ervaar je deze klachten?

Al deze klachten kunnen ook voorkomen bij andere aandoeningen.
Er is altijd onderzoek in het ziekenhuis nodig om zeker te weten of je een hartklepaandoening hebt. Dus als je de bovenstaande klachten hebt, dan is het niet zeker dat je een aandoening aan je hartkleppen hebt. Heb je de bovenstaande klachten? Neem dan contact op met je huisarts.

Omdat de klachten van een hartklepaandoening ook kunnen wijzen op andere aandoeningen, kan het lang duren voordat duidelijk is wat je hebt.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief