Revalidatie kan je helpen om je leven weer op te pakken. Je leert je lichamelijke grenzen kennen en verleggen. Er is aandacht voor een gezonde en veilige leefstijl, zoals voeding, beweging en ontspanning. Daarnaast is er aandacht voor de sociale en psychische kant van het leven na een hartklepoperatie.
Bijvoorbeeld voor het leren omgaan met je hartklepaandoening en angsten, seksualiteit, het terugvinden van je zelfvertrouwen, het hervatten van werk, huishoudelijke taken of hobby’s. In het revalidatieprogramma zijn er ook gesprekken waarbij je partner of dierbare welkom is.
Misschien wil je eerst geen revalidatie. Als je lange tijd na de operatie nog veel klachten hebt, kun je alsnog later starten met revalidatie.
Soorten revalidatie
Je kunt kiezen voor lichamelijk herstel, emotionele verwerking of allebei. Revalidatie voor lichamelijk herstel heet ook wel FIT-module. Revalidatie voor emotionele verwering heet ook wel PEP-module, wat staat voor psycho-educatieve preventiemodule. Er zijn veel verschillende manieren om te revalideren. Bijvoorbeeld in het ziekenhuis, een revalidatiecentrum, de fysiotherapeut of thuis met digitale begeleiding. Ook als je geen ingreep hebt gehad, kan hartrevalidatie helpen. Hier kun je zoeken naar revalidatie bij jou in de buurt.
Bespreek je vragen over revalidatie bijvoorbeeld tijdens het ontslaggesprek of een afspraak met de cardioloog op de polikliniek.
• Wat houdt revalidatie in?
• Waar kan ik terecht voor de revalidatie?
• Kan ik zelfstandig naar de revalidatie komen?
• Kan ik ook revalideren bij een fysiotherapeut in de buurt?
• Waar kan ik terecht als ik alleen revalidatie voor lichamelijk herstel wil?
• Waar kan ik terecht als ik alleen revalidatie voor emotionele verwerking wil?
• Kan ik later deelnemen aan revalidatie?