Hoe ontstaat een hartinfarct? Een hartinfarct ontstaat als een bloedvat van het hart dicht zit. Deze bloedvaten rondom het hart noemen we ook wel kransslagaders. Hoe kan zo’n kransslagader dicht zitten? Meestal komt het door slagaderverkalking of atherosclerose: de binnenkant van een slagader raakt beschadigd en de wanden worden steeds dikker. Hierdoor heeft het bloed minder ruimte om te stromen.
Slagaderverkalking ontstaat meestal door:
- Hoge bloeddruk
- Hoog cholesterol (erfelijk hoog cholesterol, FH, of niet-erfelijk hoog cholesterol)
- Suikerziekte (diabetes)
- Erfelijkheid
- Leefstijlfactoren, zoals roken of overgewicht
- Stress (via een hoge bloeddruk)
Een hartaanval kan dus ontstaan door andere problemen met het hart of de vaten, zoals een hoge bloeddruk of hoog cholesterol. Juist daarom is het zo belangrijk dat dit soort aandoeningen snel worden opgespoord en behandeld. Heb je een hoge bloeddruk of een hoog cholesterol, of komt het voor in de familie? Neem het serieus en bespreek het met je arts.
Een hartaanval kan ook andere, minder voorkomende oorzaken hebben. De belangrijkste is de SCAD ofwel spontaneous artery dissection, een scheur van de wand van het bloedvat waardoor een deel van de wand het vat verstopt. Dit komt het vaakst bij vrouwen voor, tot de leeftijd van 40 jaar is het bij vrouwen zelfs de meest voorkomende oorzaak van een hartinfarct.
Bekijk ook het webinar ‘Slagaderverkalking bij chronische ziekten’
Gezonde bloedvaten zijn belangrijk voor mensen met nierproblemen, hart- en vaataandoeningen en/of diabetes. Door de jaren heen gaan je bloedvaten achteruit, de bloedvaten worden dikker en stijver. Dit heet slagaderverkalking, of in medische termen atherosclerose. Slagaderverkalking gebeurt bij iedereen. Mensen met hart- en vaataandoeningen, diabetes en/of nierproblemen hebben hier eerder en vaker last van. In dit webinar gaan we dieper in op atherosclerose bij mensen met deze chronische aandoeningen. Bekijk het webinar ‘Slagaderverkalking bij chronische ziekten’.