Welke medicijnen krijg je na een hartinfarct? En blijft dat gedurende je behandeling hetzelfde?
Medicijnen: meteen na een hartinfarct en dus tijdelijk
- Morfine tegen de pijn
- Een ‘pilletje onder de tong’ tegen de pijn
Medicijnen: een volgende hartinfarct voorkomen:
Daarnaast wordt er medicatie gestart om de kans op een nieuw infarct zo klein mogelijk te maken. Onderstaande medicijnen krijg je vaak in combinatie met elkaar. Je moet ze over het algemeen de rest van je leven slikken:
- Eén of meer medicijnen om klontervorming te voorkomen, bijvoorbeeld aspirine
- Medicijnen om je cholesterol mee te verlagen, meestal een statine
- Eén of meer medicijnen om je bloeddruk mee te verlagen en je hartritme mee te reguleren, zoals een bètablokker (de naam eindigt op -olol) en/of een medicijn dat het belangrijkste bloeddruksysteem van het lichaam blokkeert (eindigt op -pril of -sartan)
Naast deze medicatie is het belangrijk ook de leefstijl zo goed mogelijk aan te passen om de kans op een nieuw infarct zo klein mogelijk te maken. Dus stoppen met roken, meer bewegen, bij overgewicht proberen af te vallen, goed opletten op gezonde voeding (niet te veel zout, verzadigde vetten, kilocalorieën). Bij dit alles geldt: als het nog niet goed was. Er zijn helaas ook mensen die al een gezonde leefstijl hebben en toch een hartinfarct krijgen.
Meer leren over gezonde voeding? Bekijk dan het ‘webinar gezonde voeding‘ terug. Prof. dr. Hanno Pijl, internist-endocrinoloog en hoogleraar diabetologie, gaat in op voedings- en leefstijladviezen die je heel makkelijk kunt toepassen in je dagelijkse leven.