De behandeling van een hartinfarct bestaat uit meerdere delen.
De acute fase (meteen na het hartinfarct):
In de acute fase behandelen de verpleegkundigen van de ambulance en spoedeisende hulp en artsen je pijnklachten en zorgen ze ervoor dat je niet in levensgevaar bent:
- Je krijgt morfine of een ‘pilletje onder de tong’ (nitraten) tegen de pijn (meer hieronder bij het kopje medicijnen bij een hartinfarct)
- Je wordt aan de hartbewaking gelegd en je hartritme wordt goed in de gaten gehouden. Als er gevaarlijke hartritmestoornissen ontstaan of er een hartstilstand optreedt, grijpt de arts meteen in.
De periode erna:
Tijdens de acute fase doet de arts zo snel mogelijk allerlei onderzoeken (zie hierboven) en wordt er een behandeling voor je opgesteld. Die behandeling moet voorkomen dat je een nieuw hartinfarct krijgt en dat je hart nog meer beschadigd raakt. Hoe de behandeling er precies uitziet, ligt aan meerdere dingen: de plek van de hartaanval, de grootte van de hartaanval en je medische voorgeschiedenis.
Wat vaak gebeurt:
- Dotterbehandeling: het verstopte bloedvat wordt weer open gemaakt. Meestal plaatst de arts ook meteen een stent: deze stent voorkomt dat het bloedvat later weer dicht gaat zitten. Een dotterprocedure gaat via een buisje dat via de lies of de pols kan worden ingebracht.
- Soms is het bloedvat zo erg verstopt dat het niet lukt om te dotteren. Dan wordt er gekozen voor een bypassoperatie. Hierbij wordt tijdens een operatie door een gespecialiseerde chirurg met een ander bloedvat een omleiding om de verstopping heen aangelegd. Zo kan er weer voldoende bloed en zuurstof bij je hart komen. Dit is een open hart operatie en dus een grotere ingreep dan een dotterprocedure.
- Je krijgt medicijnen (meer hierover bij het kopje medicijnen bij een hartinfarct)
- Je krijgt hartrevalidatie: je wordt ondersteund bij je herstel (lichamelijk en mentaal) en leert hoe je gezonder kunt leven.
Let op: Als je een heel zwaar hartinfarct hebt, word je vaak meteen gedotterd of geopereerd. Ieder hartinfarct is anders, dus ook iedere behandeling is anders.