Hartinfarct

Bij een hartinfarct of hartaanval raakt een bloedvat van het hart plotseling afgesloten. Het meest voorkomende signaal is een drukkende pijn op de borst die uitstraalt naar de armen, schouderbladen, hals, kaak of maagstreek. Ook zweten en misselijkheid of braken komt voor. Vrouwen hebben soms vage klachten die niet meteen aan hartproblemen doen denken. Deze klachten zijn bijvoorbeeld pijn in de bovenbuik, kaak, nek of tussen de schouderbladen; ​kortademigheid; extreme moeheid; duizeligheid; onrustig gevoel; snelle ademhaling.
Direct 112 bellen is belangrijk. Hoe eerder het bloedvat weer open is, hoe beter.

Thuis na het hartinfarct

Je hebt een (dreigend) hartinfarct gehad en bent hiervoor opgenomen in het ziekenhuis. Wat kun je zelf doen nu je weer thuis bent en wat kun je verwachten wat betreft zorg en behandeling? Harteraad maakte een duidelijk overzicht, het model Zorgpad (dreigend) hartinfarct.

Werken aan je herstel

Na een hartinfarct kom je in aanmerking voor hartrevalidatie. Met hartrevalidatie werk je verder aan je herstel: lichamelijk, psychisch, sociaal (werk, activiteiten) en een gezondere leefstijl. Na de hartrevalidatie heb je minder kans op nieuwe hartproblemen en heb je meer vertrouwen in je lichaam.

Na je hartinfarct wordt gekeken of er risicofactoren zijn die het infarct (mede) veroorzaakt hebben. Voorbeelden van risicofactoren zijn een hoge bloeddruk, roken en een hoog cholesterol. Erfelijke aanleg kan ook een rol spelen. Risicofactoren worden aangepakt met medicijnen en een gezondere leefstijl. Dit wordt ook wel cardiovasculair risicomanagement genoemd. Dit traject start in het ziekenhuis en wordt vervolgd in de huisartspraktijk. De afspraken die je maakt over de aanpak van je risicofactoren kun je noteren in een boekje: het individueel zorgplan.

Stress is ook een risicofactor. Harteraad biedt je hulp bij het omgaan met stress. Hulp in de vorm van een (gratis online) e-training. Kies welke oefening het beste bij jou past.

Bewegen vermindert de kans dat je opnieuw een hartinfarct krijgt of andere vaatproblemen. Je kunt gaan sporten onder veilige en deskundige begeleiding bij de beweegclubs van Harteraad. Kijk op de kaart welke beweegclubs in jouw buurt zitten.

Wil je voor jezelf duidelijk maken wat jij belangrijk vindt in je leven? Beantwoord dan de vragen op Wat er toe doet. De uitkomsten kun je gebruiken voordat je gesprekken aangaat met je arts en keuzes gaat maken over jouw gezondheid.

Ervaringen delen

Harteraad heeft een besloten Facebookgroep pijn op de borst/hartinfarct waar je tips en ervaringen kan uitwisselen en vragen kan stellen.

Benieuwd naar de ervaringen van iemand anders die een hartinfarct heeft gehad? Lees dan het ervaringsverhaal van Gui Goedhart; ‘Ik geniet nu van elke dag. Want elke dag is er één, dat besef ik maar al te goed’.

Meer informatie over hartinfarct

Wil je meer informatie over een hartinfarct? Kijk dan op Hartstichting.nl of Thuisarts.nl.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief