Hartinfarct

Per dag krijgen 94 mensen in Nederland een hartinfarct. Een hartinfarct ontstaat in de kransslagaders. Dit zijn de bloedvaten aan de buitenkant van het hart die het hart van zuurstof voorzien. Bij een hartinfarct wordt een kransslagader afgesloten. Een deel van de hartspier wordt beschadigd en sterft af. Een hartinfarct wordt ook wel hartaanval genoemd.

Wil je medische informatie over een hartinfarct? Kijk dan eens op een van onderstaande pagina’s of neem contact op met de Infolijn Hart en Vaten.

Hartstichting.nl, gids hartinfarct
Thuisarts.nl
Hartwijzer.nl
Kiesbeter.nl

Praktisch

In het model zorgpad (dreigend) hartinfarct na ziekenhuis opname vind je informatie over wat je in het algemeen kunt verwachten van de zorg en behandeling. Ook lees je daarin wat je zelf kunt doen.

Na een hartinfarct kom je in aanmerking voor hartrevalidatie. Met hartrevalidatie werk je verder aan je herstel: lichamelijk, psychisch, sociaal (werk, activiteiten) en een gezonder leefstijl. In de brochure van Harteraad staat meer informatie over hartrevalidatie. Wat er toe doet helpt je duidelijk te maken wat belangrijk is in je leven. Dat doe je door vier vragen te beantwoorden. Je kunt ‘Wat er toe doet’ gebruiken voordat je gesprekken aangaat en keuzes gaat maken over jouw gezondheid. De uitkomsten kun je meenemen naar je zorgverlener. Of op je koelkast hangen, zodat je af en toe weer ziet: daar doe ik het voor.

Na je hartinfarct wordt gekeken of er risicofactoren zijn die het infarct (mede) veroorzaakt hebben. Voorbeelden van risicofactoren zijn een hoge bloeddruk, roken en een hoog cholesterol. Erfelijke aanleg kan hierbij ook een rol spelen. Wanneer er risicofactoren zijn worden die aangepakt met medicijnen en een gezondere leefstijl. Dit wordt ook wel cardiovasculair risicomanagement genoemd. Cardiovasculair risicomanagement start in het ziekenhuis en wordt vervolgd in de huisartspraktijk. De afspraken die je maakt over de aanpak van je risicofactoren kun je noteren in een boekje: het individueel zorgplan.

Gezond bewegen vermindert de kans dat je opnieuw een hartinfarct krijgt of andere vaatproblemen. Je kunt gaan sporten onder deskundige begeleiding bij de beweegpartners van Harteraad. Kijk eens op de Hart&Vaatwijzer.

Harteraad bied je hulp bij het omgaan met stress. Hulp in de vorm van een gratis online) E-training op Youtube. Kies welke oefening het beste bij jou past.

Ervaringen delen

Wil jij ervaringen delen met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt? Harteraad zorgt voor onderlinge ontmoetingen. Zodat we samen sterker staan. Sluit je aan bij Harteraad.

Benieuwd naar de ervaringen van iemand anders die een hartinfarct heeft gehad? Lees dan het ervaringsverhaal van Gui Goedhart; ‘Ik geniet nu van elke dag. Want elke dag is er één, dat besef ik maar al te goed’.

Ook naasten kunnen hun ervaringen delen via Naasten in Beeld.

Speerpunten

Harteraad zorgt dat mensen na een hartinfarct beter ondersteund worden in het nemen van eigen regie. Zoals in de regio’s Zwolle en Alkmaar. Daar onderzocht Harteraad met de ziekenhuizen Isala, Noordwest Ziekenhuisgroep en de organisaties van huisartsen, hoe mensen de zorg en revalidatie na hun hartinfarct ervaren. Er zijn verbeteringen doorgevoerd die de positie van de patiënt versterken. Zoals patiënten vragen doelen te stellen: ‘wat wil je bereiken met hartrevalidatie?’ Maar ook beter informatiemateriaal en een indeling van spreekuren die meer aansluit bij wat patiënten belangrijk vinden.

Harteraad zorgt dat je weet welke zorg je kunt verwachten na een hartinfarct. En wat je zelf kunt doen om te herstellen op een manier die bij jou past. In samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC Connect ACS) heeft Harteraad de eerste versie van het zorgpad (dreigend) hartinfarct gemaakt: een versie voor patiënten en een versie voor zorgverleners. De versie voor patiënten gaat uit van de ‘gemiddelde’ patiënt en is gebaseerd op inzichten uit wetenschap(richtlijnen), van zorgverleners en van patiënten. De inzichten van patiënten zijn vooral afkomstig van een groepsgesprek met mensen die een (dreigend) hartinfarct hebben doorgemaakt.