Hartinfarct

Een hartinfarct of hartaanval (dat is hetzelfde) is een enge, ingrijpende gebeurtenis. Als je dit hebt gehad, dan heb je vast allerlei vragen en onzekerheden. In dit artikel gaan we daar zo goed mogelijk op in.

Wat is een hartinfarct?

Ons hart heeft bloed nodig om goed te kunnen werken. In dat bloed zit namelijk zuurstof en dat hebben we nodig om te leven. Bij een hartinfarct gaat dit mis. Een bloedvat van het hart zit dan dicht. Het deel van het hart achter dat bloedvat krijgt daardoor niet meer genoeg zuurstof en gaat kapot. Je krijgt nu een hartinfarct. De symptomen van een hartinfarct ontstaan meestal plotseling en duren (ook in rust) langer dan vijf minuten. Een hartaanval bij vrouwen voelt vaak anders dan bij mannen. Daarop gaan we verderop (bij het kopje: symptomen van een hartaanval) uitgebreid in.

Deze artikelen over hartinfarct zijn nagelezen door Dr. J. Versmissen, Internist-klinisch farmacoloog/-vasculair geneeskundige bij het Erasmus MC.

 

Oorzaken

Hoe ontstaat een hartinfarct? Een hartinfarct ontstaat als een bloedvat van het hart dicht zit. Deze bloedvaten rondom het hart noemen we ook wel kransslagaders. Hoe kan zo’n kransslagader dicht zitten?

Lees verder: Oorzaken van een hartinfarct

Klachten

Wanneer heb je een hartinfarct? Welke klachten heb je dan? En verschilt dat nog per persoon?

Lees verder: Symptomen van een (licht) hartinfarct

onderzoek

Onderzoek en diagnose

Met een hartinfarct beland je over het algemeen in het ziekenhuis. Daar worden zo snel mogelijk allerlei onderzoeken gedaan. De arts kan zo bepalen welk deel van je hart getroffen is en hoe groot de schade is. Daarop wordt je behandeling afgestemd.

Lees verder: Onderzoeken bij een hartinfarct

Behandeling

De behandeling van een hartinfarct bestaat uit meerdere delen.

Lees verder: Behandeling van een hartinfarct

Medicijnen

Welke medicijnen krijg je na een hartinfarct? En blijft dat gedurende je behandeling hetzelfde?

Lees verder: Medicatie bij een hartinfarct

Leven met een hartinfarct

Zo’n 34.000 mensen komen er jaarlijks in Nederland in het ziekenhuis terecht met een hartinfarct. Mannen krijgen vaker dan vrouwen een hartinfarct: 6 op de 1.000 mannen per jaar, en 3 op de 1.000 vrouwen per jaar.

Lees verder: Leven met een hartinfarct

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief