Harteraad organiseert het hele jaar door webinars over verschillende onderwerpen. Hieronder vind je een overzicht van webinars die specifiek gaan over hartfalen.
Webinar ‘Diagnose hartfalen, wat nu?’
Je krijgt de diagnose hartfalen en je hebt vast veel vragen. Wat kan je verwachten van het onderzoek? Welke behandeling krijg je? En wat kan je zelf doen om een zo goed mogelijk leven te leiden met hartfalen? Dit webinar gaat over het leven met (systolisch) hartfalen en richt zich op de behandeling en het zorgproces rondom hartfalen.
Bekijk het webinar: ‘Diagnose hartfalen, wat nu?’
Webinar ‘Hartfalen en het belang van vochtinname’
Als je hartfalen hebt, dan adviseren artsen om minder zout te eten en niet te veel vocht te gebruiken per dag. Ook is het advies om je dagelijks te wegen. Maar waarom moet dit allemaal als je hartfalen hebt? En waarom is er zoveel discussie over de hoeveelheid vochtinname?
Bekijk het webinar: ‘Hartfalen en het belang van vochtinname’.
Webinar ‘Diastolisch hartfalen’
In Nederland leven ongeveer 240.000 mensen met hartfalen, waarvan ongeveer de helft met diastolisch hartfalen. Diastolisch hartfalen is een vorm van hartfalen waarbij het hart stijver is dan normaal en zich niet goed kan ontspannen. Het hart vult zich daardoor niet goed met bloed, waardoor je allerlei klachten kunt ervaren zoals kortademigheid, weinig kunnen inspannen en vocht vasthouden in de enkels. Diastolisch hartfalen wordt ook wel hartfalen door een stijve hartspier of hartfalen met behouden pompkracht genoemd (de Engelse afkorting is “HFpEF”).
Bekijk het webinar: ‘Diastolisch hartfalen’.
Webinar ‘Nadenken over de toekomst met hartfalen’
Als je hartfalen hebt dan kan je veel vragen en onzekerheden hebben. De aandoening is namelijk niet te genezen. De meeste mensen met hartfalen krijgen langzaam steeds meer klachten. Zoals vermoeidheid, vocht vasthouden, benauwdheid, maar ook angst- en depressieve gevoelens komen veel voor. Er kunnen vragen bij je op komen zoals: waarom overkomt mij dit? Wat is de zin van het leven? Waar kan ik nog kracht uit halen? En als je in de laatste fase zit: hoe maak ik dit bespreekbaar met mijn omgeving? En wat is belangrijk om te bespreken met mijn zorgverleners?
Bekijk het webinar: ‘Nadenken over de toekomst met hartfalen’.
Webinar ‘Diabetes en risico op hartfalen’
Dr. Remy Bemelmans, internist in het Ziekenhuis Gelderse Vallei vertelt in dit webinar over diabetes (type 1 en type 2) en de verhoogde kans op hart- en vaataandoeningen. Ook gaat hij in op de vraag hoe dit risico te verkleinen. Dr. Mieke van den Heuvel, cardioloog in het Medisch Spectrum Twente, neemt ons mee in de fases van hartfalen en behandelmogelijkheden. Ook gaat zij in op het gebruik van natrium-glucose-cotransporter 2-remmers (SGLT2). Een nieuwe klasse geneesmiddelen die momenteel worden gebruikt voor de behandeling van mensen met diabetes type 2 en voor mensen met hartfalen. Tot slot neemt leefstijlcoach Ciska Gijsbers je mee in wat een gezonde leefstijl is voor mensen met diabetes en/of hartfalen.
Bekijk het webinar ‘Diabetes en risico op hartfalen’.
Webinar ‘Hartfalen: een zorg van velen’ – risicofactoren of onderliggende (hart)aandoeningen die leiden tot hartfalen
Bij hartfalen pompt het hart minder bloed rond dan normaal. Dit kan komen doordat het hart minder goed kan knijpen. Of zich minder goed vult met bloed. Hierdoor krijgt het lichaam minder zuurstof en voedingsstoffen. Dit gebeurt vooral als je actief bent. Daardoor kun je klachten krijgen. Zoals bijvoorbeeld kortademig zijn, vermoeid zijn of vocht vasthouden. Hartfalen is een ernstige aandoening en is meestal niet te genezen. Maar vaak is er nog wel veel aan te doen.
Bekijk het webinar ‘Hartfalen: een zorg van velen’ – risicofactoren of onderliggende (hart)aandoeningen die leiden tot hartfalen.
Andere webinars terugkijken?
Webinars Harteraad