Je krijgt te horen dat je hartfalen hebt: van de één op de andere dag verandert je leven. Veel informatie krijg je van je arts. Maar vaak komen thuis ook de vragen. Mag ik dit nog wel? Moet ik hier eigenlijk rekening mee houden? Dit kan je onzeker maken. In dit artikel geven we antwoord op veelgestelde vragen die we krijgen van mensen met hartfalen.
Kan ik nog sporten als ik hartfalen heb?
Laten we meteen met de deur in huis vallen: bewegen is gezond. Of dit nu om dagelijkse beweging gaat of om sporten. Bewegen heeft een positieve invloed op hartfalen. Maar er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moe houden.
Lees verder: hartfalen en sporten
Welke verschillende hartfalen categorieën zijn er? En wat houdt de NYHA-klasse in?
Grote kans dat je tot voor kort zelfs nog nooit van hartfalen hebt gehoord, laat staan dat je bekend bent met de Engelse afkortingen van de hartfalen categorieën HFpEF, HFrEF en HFmrEF. In dit artikel leggen we je precies uit wat ze betekenen en vertellen we je meer over de NYHA-klasse.
Lees verder: verschillende categorieën hartfalen.
Diagnose hartfalen: hoe vertel ik het mijn omgeving?
Het is niet makkelijk als je te horen krijgt dat je hartfalen hebt. Van de één op de andere dag verandert jouw leven. En niet alleen dat van jou: jouw situatie heeft ook invloed op mensen in je omgeving. Het kan fijn zijn om hen mee te nemen in dit proces. Ook zij moeten leren omgaan met de nieuwe situatie. Maar hoe pak je dit aan?
Lees verder: diagnose hartfalen, hoe vertel ik het mijn omgeving?
Waarom ben ik zo moe?
Grote kans dat je al last had van vermoeidheid voordat je wist dat je hartfalen hebt. Hoe dat komt? In dit artikel vertellen we je meer over de oorzaak van vermoeidheid bij hartfalen en geven we je tips.
Lees verder: hartfalen en vermoeidheid.
Kan vitaminetekort leiden tot hartfalen?
Gezonde voeding, inclusief voldoende vitamines, hebben een positief effect op hartfalen. Maar betekent dit andersom dan ook dat een tekort aan vitamines tot hartfalen kan leiden?
Lees verder: vitaminetekort en hartfalen.
Mag ik nog alcohol drinken bij hartfalen?
In de avond bij het eten een glaasje wijn, of een ijskoud biertje op het terras op een warme zomerdag. Momenten waar je van geniet, totdat je te horen krijgt dat je hartfalen hebt. Dit roept allerlei vragen op. Want kun je nu nog zorgeloos genieten van dat glaasje alcohol?
Lees verder: alcohol en hartfalen.
Ik ben mijn medicijnen vergeten, wat nu?
Iedereen met hartfalen kan erover meepraten. Van de één op de andere dag moet je dagelijks medicijnen slikken. En dat waarschijnlijk voor de rest van je leven. Jij doet je uiterste best om je aan dit nieuwe leefpatroon te houden, maar toch vergeet je een keer je medicijnen in te nemen. Het kan iedereen overkomen, maar hoe erg is dat?
Lees verder: hartfalen en medicijnen vergeten.
Ik heb de diagnose hartfalen. Moet ik nu (heel) gezond gaan leven?
Heb je net te horen gekregen dat je hartfalen hebt? Dat roept waarschijnlijk heel wat vragen op. Zo vraag je je misschien af of je nu op een dieet moet, elke dag moet gaan sporten en wat je nu zelf kunt doen om het risico op verdere klachten te verminderen.
Lees verder: hartfalen en gezond eten.
Welke medicijnen krijg je bij hartfalen?
Hartfalen en medicijnen gaan hand in hand. Zodra je de diagnose hartfalen krijgt bepaal je in overleg met de cardioloog (of behandelaar) hoe jouw behandeling eruit ziet. Dit verschilt per persoon. Wat wel zeker is, is dat je medicijnen moet slikken. En vaak meer dan één. Welke medicijnen je precies krijgt verschilt per soort hartfalen en per persoon.
Lees verder: Top 5 medicijnen bij hartfalen: de belangrijkste medicijnen en hun werking.
Feiten en fabels over hartfalen: wat moet ik (niet) geloven?
Een smartwatch beïnvloedt je pacemaker. En mannen hebben een grotere kans op hartfalen dan vrouwen. Het internet staat vol handige tips en informatie. Maar niet alles wat je leest is waar. Wat moet ik wel en wat moet ik niet geloven?
Lees verder: Feiten en fabels over hartfalen: wat moet je (niet) geloven?
Hoe bereid ik mij voor op de laatste fase?
Hoe lang gaat dit door? Krijg ik pijn? Word ik heel benauwd? Nadenken over de laatste fase kan beangstigend zijn. Daarom is het goed in een vroeg stadium vragen te stellen. Hoe meer je begrijpt, hoe minder stress. Lees verder:
Hoe je je voorbereidt op de laatste fase
Pacemaker: wat is het? Wanneer kom je in aanmerking? En nog meer vragen.
Informatie over pacemakers vind je op diverse websites. Toch krijgen we er veel vragen over. Voor jou hebben we daarom de tien meest gestelde vragen op een rijtje gezet.
Lees verder: De 10 meest gestelde vragen over pacemakers.
Staat jouw vraag hier niet tussen?
Wil jij praten met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt als jou? Zodat je even je hart kan luchten door je verhaal te delen? Of zoek je ervaringen en wil je vragen stellen aan mensen die ook hartfalen hebben? Word dan lid van de Harteraad community: hartfalen, cardiomyopathie en hartkleppen. Hier kan je met elkaar in gesprek gaan: over jouw ervaring en alles waar je tegenaan loopt.
Harteraad community: hartfalen, cardiomyopathie en hartkleppen
Word lid