Thuismeten voor mensen met hartfalen
Bij thuismeten word je op afstand begeleid. Met meetapparatuur meet je thuis belangrijke waarden zoals gewicht, bloeddruk en hartslag. Deze geef je via een app of online programma door aan de arts of verpleegkundige. Zo kan de behandelaar volgen of deze waarden in orde zijn en wanneer nodig in overleg met jou de behandeling bijstellen. Je hoeft dus minder voor controle naar het ziekenhuis.
Telemonitoring en telebegeleiding zijn woorden die je ook regelmatig tegenkomt. Het gaat om hetzelfde als thuismeten. Bij thuismeten gaat het niet alleen om meten op afstand, maar ook om begeleiding. Je krijgt informatie over jouw hartfalen, leert wat signalen zijn voor eventuele verslechtering en krijgt ondersteuning bij het omgaan met het hartfalen. In de Digitale Zorggids van Patientenfederatie Nederland vind je onder ‘thuismeten’ nog meer informatie.
Raymond vertelt in onderstaand filmpje wat thuismeten is en waarom hij er gebruik van maakt.
Meting onder mensen met hartfalen in 2019: een app helpt!
Harteraad vroeg aan 136 mensen met hartfalen of zij gebruik maken van eHealth: apps en/of thuismeten. De gebruikers reageren positief: een app helpt bij het volhouden van de behandeling! Als meerwaarde van thuismeten noemden de respondenten ‘een veilig gevoel’, want ‘je wordt op afstand in de gaten gehouden’.
Maar rondom zorg en eHealth is nog veel verbetering mogelijk. Lees hier meer over in de samenvatting van deze meting of vraag onderaan de pagina het volledige rapport aan.
Is thuismeten iets voor mij?
Wil je weten of thuismeten iets voor jou is? Bekijk dan de keuzehulp Thuismeten bij hartfalen. De keuzehulp helpt je om na te denken of thuismeten bij jouw situatie past.
Waar vind ik thuismeten?
Thuismeten kun je niet zelf kiezen. Het wordt aangeboden door een ziekenhuis, zelfstandig behandelcentrum en meer en meer ook door huisartsenpraktijken en thuiszorgorganisaties. Harteraad heeft samen met Patiëntenfederatie Nederland een keuzehulp gemaakt. In deze keuzehulp vind je waar thuismeten is en welke kenmerken dit aanbod heeft. Het gaat onder andere om kenmerken als: kunnen kiezen samen met je zorgverlener en/of naasten welke onderdelen van thuismeten het beste bij je situatie passen, zelf altijd al je gegevens kunnen bekijken, voorlichting en informatie over hartfalen kunnen ontvangen via het systeem en zelf extra gegevens kunnen toevoegen.
Vergoedt de zorgverzekeraar alle kosten van thuismeten?
Ja, thuismeten bij chronisch hartfalen wordt voor 100% vergoed vanuit de basisverzekering. Houd er rekening mee dat op deze vergoeding het eigen risico van toepassing is en dat je misschien een deel van de kosten zelf moet betalen. Informeer zo nodig bij je zorgverzekeraar. Als thuismeten door de huisarts wordt ingezet, valt het onder de huisartsenzorg vanuit de basisverzekering. Hierop is dan geen eigen risico van toepassing.