Wanneer je met klachten die passen bij hartfalen bij de arts komt, heb je eerst een gesprek over je medische voorgeschiedenis (anamnese). Daarna krijg je een lichamelijk onderzoek.
Tijdens het lichamelijk onderzoek luistert de arts met een stethoscoop naar aanwijzingen voor klepafwijkingen of vocht achter de longen. Ook kijkt de arts of je vocht vasthoudt in je benen en of je lever gezwollen is. Indien nodig, wordt er verder onderzoek gedaan.
Je kunt dan denken aan onderzoeken zoals:
- Bloedonderzoek: met bloedonderzoek kun je van sommige organen zien of ze wel of niet goed functioneren.
- Inspanningstest: bij een inspanningstest krijg je elektroden op je lichaam geplakt. Bij dit onderzoek wordt je hartritme en bloeddruk gemeten tijdens inspanning. Dit onderzoek duurt ongeveer een half uur. Het onderzoek doet geen pijn, maar je kan wel vermoeid raken.
- Hartfilmpje: bij een hartfilmpje (E.C.G.) wordt de elektrische activiteit van de hartspier gemeten.
- Echo van het hart: tijdens een echo worden er geluidstrillingen naar het lichaam gestuurd, welke de trillingen weer terugkaatst. Dit wordt omgezet in beeld, waardoor het hart en de hartkleppen zichtbaar worden. Op deze manier kan de werking van het hart goed bekeken worden.
- Röntgenfoto van het hart en de longen: bij een röntgenfoto worden het hart en de longen in beeld gebracht en kunnen eventuele oorzaken van hartfalen gezien worden.
- Hartkatheterisatie: tijdens een katheterisatie worden de bloedvaten van het hart in beeld gebracht met behulp van contrastvloeistof en röntgenstraling.
- MRI-scan van het hart: een MRI-scan werkt met elektromagnetische straling, deze is niet gevaarlijk. Hiermee krijgen we extra informatie over mogelijke aandoeningen en behandelmogelijkheden.
Hoe zorg ik ervoor dat ik de juiste vragen stel aan mijn arts?
Natuurlijk is elke arts en elk gesprek weer anders, maar een gesprek kan je wel voorbereiden. Daarom heeft Harteraad twee handige checklisten die je kan uitprinten. Op deze checklist vind je vragen die je je (huis)arts kan stellen. Zo ga je voorbereid het gesprek in. Lees onze tips voor het eerste gesprek met je (huis)arts en voor een controlegesprek met je arts.