Het is afhankelijk van de oorzaak van hartfalen welke behandeling het beste is. Wanneer je last hebt van chronisch hartfalen houdt dit in dat het niet te genezen is. Je blijft in dat geval de rest van je leven onder behandeling. In sommige gevallen is de oorzaak van hartfalen wel op te lossen.
Behandelingen die worden ingezet bij hartfalen kunnen zijn:
- Leefstijladviezen: (zie hieronder “Leefstijladviezen bij hartfalen”)
- Medicatie
- Dotteren: in sommige gevallen ontstaat hartfalen door een verstopt bloedvat. Bij een dotterbehandeling wordt het bloedvat weer opengemaakt. Meestal plaatst de arts ook meteen een stent: deze stent voorkomt dat het bloedvat later weer dicht gaat zitten.
- Een pacemaker: dit is een kastje dat onder de huid geplaatst wordt. De pacemaker geeft, zodra het hartritme te laag wordt, kleine stroomstootjes waardoor het hartritme weer op gang gebracht wordt. Voor meer informatie lees de meest gestelde vragen over een pacemaker.
- ICD: ook bij een ICD wordt er een kastje onder de huid geplaatst. Wanneer er een afwijkend hartritme is geeft deze een schok waardoor het hartritme weer rechtgetrokken wordt. Het verschil met een pacemaker is dat een pacemaker alleen ingrijpt bij een te laag hartritme. Een ICD kan zowel bij een te laag als te hoog hartritme ingrijpen. Lees hier meer informatie over een ICD.
- Ablatie: deze behandeling kan worden ingezet wanneer hartritmestoornissen het hartfalen veroorzaken. In dit geval worden er kleine littekens op de plek gemaakt waar de hartritmestoornis ontstaat, zodat de prikkels die de hartritmestoornis veroorzaken uitgeschakeld worden.
- Hartklepoperatie: wanneer hartfalen ontstaat door niet goed werkende hartkleppen kunnen deze operatief worden gerepareerd of vervangen. Lees hier meer informatie over hartklepaandoeningen.
- Steunhart of kunsthart: in enkele gevallen kan er een steunhart of kunsthart worden geplaatst.
Leefstijladviezen bij hartfalen
Leefstijladviezen bij hartfalen zijn gericht op het verbeteren van de algehele gezondheid en het verminderen van klachten. Enkele belangrijke adviezen zijn:
- Gezonde voeding: beperk de inname van zout en vocht om vochtophoping te verminderen. Kies voor een dieet dat rijk is aan groenten, fruit, volkorenproducten, magere of halfvolle melk producten, kaas en gezonde vetten. Dit zijn onverzadigde vetten. Het behouden van een gezond gewicht kan de druk op het hart verminderen. Eet gevarieerd en matig. Lees meer over gezonde voeding en hartfalen.
- Vochtinname: volg de adviezen van je zorgverlener voor de dagelijkse vochtinname. Te veel vocht kan leiden tot vochtophoping en verergering van hartfalen. Bekijk het webinar terug: ‘Hartfalen en het belang van vochtinname‘.
- Lichaamsbeweging: regelmatige lichaamsbeweging kan de conditie van het hart verbeteren. Bespreek met je zorgverlener welke soorten en hoeveelheid lichaamsbeweging voor jou geschikt zijn. Lees ook: hartfalen en sporten: kan dat?
- Stoppen met roken: roken verhoogt het risico op hartaandoeningen en kan de klachten van hartfalen verergeren. Stoppen met roken kan de algehele gezondheid van het hart verbeteren.
- Beperk of stop alcoholgebruik: overmatig alcoholgebruik kan de symptomen van hartfalen verergeren. Beperk of stop je alcoholinname volgens de aanbevelingen van je zorgverlener. Lees meer over hartfalen en alcohol.
- Stress verminderen: leer met stress omgaan. Meditatie, ademhalingsoefeningen of yoga kunnen helpen bij het verminderen van stress. Stress kan de symptomen van hartfalen verergeren.
Het is belangrijk om deze adviezen te bespreken met je zorgverlener. Samen kun je een behandelplan maken dat past bij jouw specifieke behoeften en omstandigheden.