Medicatie bij familiaire hypercholesterolemie (FH)

Een specialist bepaalt welke medicatie je precies krijgt als je familiaire hypercholesterolemie (FH) hebt. Over het algemeen is dat een vasculair internist (een internist gespecialiseerd in bloedvaten) of een cardioloog. Je krijgt zeer waarschijnlijk medicijnen die je cholesterol verlagen, zoals:

  • Vaak: statines. Statines remmen de aanmaak van cholesterol in de lever en zorgen dus voor een lager LDL-cholesterolgehalte, waardoor slagaderverkalking tegengegaan of vertraagd wordt. Statines zijn zeer effectief in de behandeling van FH, omdat bij FH het eigen lichaam te veel cholesterol aanmaakt.
  • Ezetimibe, als statines niet voldoende werken of te veel bijwerkingen geven. Ezetimibe remmen de cholesterolopname in de darm. Ezetimibe is relatief nieuw. Ze verlagen het cholesterol en andere vetten in het bloed. Daarnaast verbeteren ze de verhouding tussen het goede cholesterol en het slechte cholesterol. Voor FH is ezetimibe echt tweede keus, eerst moeten meerdere statines geprobeerd worden en deze moeten in de dosis die geen bijwerkingen geeft ernaast gebruikt worden.
  • Soms: PCSK9 remmers, dit zijn injecties die je één keer per twee weken moet toedienen. Ook relatief nieuw. PCSK9 remmers verlagen het slechte cholesterol door te zorgen dat de LDL-receptoren langer hun werk kunnen doen. Bij FH kunnen ze worden voorgeschreven aan patiënten die statines niet goed verdragen of die de streefwaarde niet behalen.

Een snelle behandeling met medicijnen is erg belangrijk. Het kan het risico op hart- en vaatziekten sterk verminderen.

Let op: Heb je FH en wil je graag zwanger worden? Stop dan met de medicatie drie maanden voordat je stopt met de pil. Ook tijdens je zwangerschap en als je borstvoeding geeft, slik je bij voorkeur geen medicijnen. Doe dit altijd in overleg met je arts! Doordat je stopt met je medicijnen, neemt je kans op hart- en vaatziektes weer toe.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief