Symptomen van FH (Familiaire Hypercholesterolemie)

Welke klachten heb je bij familiaire hypercholesterolemie? Bij een te hoog cholesterol zit er eigenlijk te veel vet in je bloed. Dit vet kan ook op andere plekken gaan zitten. Je kunt daardoor de volgende klachten krijgen:

  • Dikke plekken bij de pezen, bijvoorbeeld op de achillespees of op de pezen van de handen
  • Er ontstaat een witgele ring rondom de iris
  • Er ontstaan gele bultjes rondom de ogen

Veel mensen met FH krijgen deze klachten niet. Meestal ontstaan er pas echt klachten als de bloedvaten dichtslibben door het te hoge cholesterol. Je krijgt dan de klachten die horen bij slagaderverkalking, zoals pijn op de borst bij inspanning of pijn tijdens het lopen (etalagebenen).

Komt FH voor in de familie? Laat je dan op tijd testen. Omdat klachten pas relatief laat optreden en voorkomen kunnen worden door op tijd met cholesterolverlagende behandeling te starten, is het belangrijk dat je er vroeg bij bent.

Hoe zorg ik ervoor dat ik de juiste vragen stel aan mijn arts?

Natuurlijk is elke arts en elk gesprek weer anders, maar een gesprek kan je wel voorbereiden. Daarom heeft Harteraad twee handige checklisten die je kan uitprinten. Op deze checklist vind je vragen die je je (huis)arts kan stellen. Zo ga je voorbereid het gesprek in. Lees onze tips voor het eerste gesprek met je (huis)arts en voor een controlegesprek met je arts.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief