Heb jij of hebben je naasten de diagnose cardiomyopathie gekregen? Dan heb je waarschijnlijk veel vragen. Deze diagnose kan veel onzekerheid met zich meebrengen. Met dit artikel leggen we je uit wat cardiomyopathie is.
Het hart is een holle spier die het bloed door ons lichaam pompt door samen te knijpen en weer te ontspannen. Bij cardiomyopathie werkt de hartspier niet meer goed. Waarom dat zo is, hangt samen met het soort cardiomyopathie:
- Hypertrofische cardiomyopathie (HCM): De hartspier is zo erg verdikt dat hij niet meer goed werkt. Ook de hartkleppen sluiten en openen niet goed. Dit kan ontstaan als hoge bloeddruk niet goed behandeld wordt, waardoor het hart voortdurend tegen te hoge druk in moet pompen.
- Dilaterende cardiomyopathie (DCM): Het hard is wijd geworden, waardoor de spier niet meer goed kan pompen. Dit kan ontstaan door plaatselijke schade, bijvoorbeeld na een hartinfarct of dunne hartwand.
- Restrictieve cardiomyopathie: De hartspier wordt steeds stijver, waardoor uiteindelijk ook de boezems (het hart bestaat uit twee kamers en twee boezems; links en rechts) kunnen beschadigen. Er kunnen hartritmestoornissen ontstaan of zelfs hartfalen. Let op: het Brugada-syndroomis een hartritmestoornis, die wordt gelinkt aan cardiomyopathie.
- Aritmogene cardiomyopathie (ACM): de hartspier wordt deels vervangen door littekenweefsel (fibrose) en vet. Vaak is de rechterhartkamer het meest aangedaan en wordt steeds minder bewegelijk. Hierdoor kan hartfalen ontstaan.
- Non compactie cardiomyopathie: De hartspier is niet normaal ontwikkeld. Non compactie cardiomyopathie is vaak erfelijk.
- Takotsubo cardiomyopathie (zeldzaam): Een deel van de hartspier raakt tijdelijk verlamd (vaak door hormonen tijdens de overgang) en er kan acuut hartfalen ontstaan. De symptomen lijken op die van een hartinfarct, maar takotsubo cardiomyopathie gaat meestal tussen de 1 en 6 weken weer over.
De soorten cardiomyopathie verschillen dus van elkaar, maar alle soorten hebben één ding gemeen: de hartspier/ het hart werkt niet goed. Cardiomyopathie is een chronische aandoening en gaat dus niet meer over (behalve takotsubo cardiomyopathie). Hoe erg het precies is, verschilt sterk van persoon tot persoon. Sommige mensen merken er niet veel van en worden er gewoon oud mee. Anderen ontwikkelen hartfalen.
Deze artikelen over cardiomyopathie zijn nagelezen door Dr. J. Versmissen, Internist-klinisch farmacoloog/-vasculair geneeskundige bij het Erasmus MC.