Medicijnen bij boezemfibrilleren

Er zijn veel verschillende soorten medicijnen die iemand met boezemfibrilleren voorgeschreven kan krijgen. Hieronder noemen we medicijnen die mensen vaak voorgeschreven krijgen. Binnen de medicijngroepen zijn er nog altijd verschillende soorten. Het hangt af van de dosering en of jij bijwerkingen ervaart welk medicijn je exact krijgt.

  • Antistollingsmedicijnen (bloedverdunners):
    Door het slechter rondpompen van het bloed is de kans op het ontstaan van bloedstolsel bij boezemfibrilleren groter. Een bloedstolsel dat vastzit in de hersenen kan een beroerte veroorzaken. Er zijn verschillende soorten antistollingsmedicijnen die er allemaal voor bedoeld zijn om te zorgen dat de kans op het ontstaan van bloedstolsels kleiner wordt.
  • Medicijnen voor hartslagcontrole:
    Bij boezemfibrilleren is het hart hard aan het werk. Dat kost energie en zorgt voor vermoeidheid. Anti-aritmica zoals bètablokkers (Metoprolol), calciumantagonisten (verapamil) of Digoxine verlagen de hartslag (frequentiecontrole) en zorgen ervoor dat het hart weer rustiger wordt. Het boezemfibrilleren blijft hierbij wel bestaan.
  • Medicijnen voor ritmecontrole:
    Anti-aritmica kunnen voorgeschreven worden om het ritme van de hartslag regelmatig te maken. Voorbeelden van medicijnen voor ritmecontrole zijn flecaïnide, verapamil, sotalol en amiodaron.
  • Medicijnen om uitlokkende factoren te verminderen:
    Als je naast boezemfibrilleren ook een hoge bloeddruk of te hoog cholesterol hebt, dan krijg je daar soms ook medicijnen voor. Het zijn namelijk factoren die de kans op boezemfibrilleren vergroten. Bloeddrukverlagers worden voorgeschreven zodat je bloeddruk verlaagd. Statines helpen tegen een te hoog cholesterol.

    Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief