Leefstijl bij boezemfibrilleren

Een gezonde leefstijl is heel belangrijk bij het verkleinen van de kans op boezemfibrilleren, en het gezond houden van je lichaam. Een gezonde leefstijl kan je helpen met het verminderen van risicofactoren zoals hoge bloeddruk, diabetes en overgewicht.

Gezond en gevarieerd eten bij boezemfibrilleren, bijvoorbeeld volgens de schijf van vijf is een eerste goede stap. Het verminderen van de hoeveelheid zout die je eet, alcohol die je drinkt, en stoppen met roken helpt ook om jouw hart gezond te krijgen en houden.

Je hoeft dit niet alleen te doen, er zijn professionals die je kunnen helpen bij een gezonde leefstijl en voeding. Bespreek eens met je arts of je bij een diëtist terecht kan, of misschien in aanmerking komt voor een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Voor het maken van een begin met een gezonde leefstijl hoef je niet aanvullend verzekerd te zijn. Met een (verhoogd risico op) hart- of vaatziekte heb je bijvoorbeeld recht op 3 uur dieetadvies vanuit de basisverzekering. 

Ook is regelmatig bewegen heel belangrijk. Voor een gezond hart is het belangrijk dat je tenminste 30 minuten per dag beweegt. Om dit vol te houden, moet je natuurlijk vertrouwen hebben in jouw lichaam. Hartrevalidatie of een fysiotherapeut kan je hierbij helpen. Maak het jezelf gemakkelijk door een vorm van bewegen te kiezen die jou past. Wandelen, fietsen of zwemmen bijvoorbeeld. 

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief