Atriumseptumdefect (ASD)

Een atriumseptumdefect (ASD) is een aangeboren hartafwijking, waarbij er een gaatje (defect) zit in het tussenschot (septum) van de boezems (atrium) van het hart. Hierdoor stroomt zuurstofrijk bloed, dat normaal het lichaam in wordt gepompt, terug in het hart. Het hart moet dan harder werken om genoeg zuurstof naar het lichaam te kunnen vervoeren. Kleine gaatjes kunnen vanzelf dichtgroeien. Als het gaatje niet vanzelf dicht groeit, kan dat op jonge leeftijd, maar soms ook op volwassen leeftijd problemen geven. Hoe groter de opening, hoe eerder er klachten ontstaan.

Wil je medische informatie over het Atriumseptumdefect (ASD)? Kijk dan eens op een van onderstaande pagina’s.

Concor.net
Hartstichting.nl
Cyberpoli voor kinderen
Hartwijzer

Praktisch
Je hebt net te horen gekregen dat je kindje een hartafwijking heeft. Wat zijn de gevolgen, wat staat jullie te wachten? Ouders van een kind met een hartafwijking, de hartenwijzers van Harteraad, geven je betrouwbare informatie. Deze buddies geven praktische tips en de ondersteuning die jij nodig hebt.

Voorleesboek Kris Krokodil, voor kinderen van 4 – 6 jaar.
Brochure: Leven met een aangeboren hartafwijking.
TikkieRing, stoere bedels, via het kinderhartcentrum, als steun voor kinderen.
Patiëntenvereniging PAH.

Wat er toe doet helpt je duidelijk te maken wat belangrijk is in je leven. Dat doe je door 4 vragen te beantwoorden. Je kunt ‘Wat er toe doet’ gebruiken voordat je gesprekken aangaat en keuzes gaat maken over jouw gezondheid. De uitkomsten kun je meenemen naar je zorgverlener. Of op je koelkast hangen, zodat je af en toe weer ziet: daar doe ik het voor.

Ben je behandeld voor je hart? Dan hoort hartrevalidatie daarbij. Hartrevalidatie helpt je weer vertrouwen in je lichaam te krijgen en sneller je leven weer op te pakken.

Ervaringen delen
Wil jij ervaringen delen met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt? Harteraad zorgt voor onderlinge ontmoetingen. Je kunt je ook aansluiten bij Harteraad. Door jouw steun kunnen we meer realiseren voor mensen met een hart- en vaataandoening.

Op hartvrienden vind je informatie over leven met een aangeboren hartaandoening. 

Lees het verhaal van Henriette, zij heeft aan ASD type 2.

Ook naasten kunnen hun ervaringen delen via Naasten in Beeld.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief