Arteriitis Temporalis

Arteriitis temporalis is een ontsteking van een slagader in het hoofd, ter hoogte van de slaap. Soms is de ontsteking ook aanwezig in de grotere slagaders in schouders, hals en onderlichaam. De ziekte wordt ook wel reuscel arteriitis genoemd, en het komt voornamelijk voor bij vrouwen boven de 50 jaar. Arteriitis temporalis is een vorm van vasculitis, een auto-immuunziekte met onbekende oorzaak.

Meer medische informatie over arteriitis tempoalis? Kijk dan eens op een van onderstaande pagina’s of neem contact op met de Infolijn Hart en vaten.

Informatiefolder van Harteraad
Reumafonds
Brochure van het Reumafonds
Thuisarts

Bekijk de NHG-Standaard Polymyalgia rheumatica en arteriitis temporalis (2010) voor zorg bij de huisarts.

Praktisch
Als vaatpatiënt wil je de beste zorg en behandeling. De huisarts verwijst je door naar een ziekenhuis waar een arts onderzoek en behandeling start. Kiezen voor een ziekenhuis dat goede vaatzorg biedt? Bij een ziekenhuis met ons Vaatkeurmerk – Harteraad weet je dat je goed zit.

Wat er toe doet helpt je duidelijk te maken wat belangrijk is in je leven. Dat doe je door 4 vragen te beantwoorden. Je kunt  ‘Wat er toe doet’ gebruiken voordat je gesprekken aangaat en keuzes gaat maken over jouw gezondheid. De uitkomsten kun je meenemen naar je zorgverlener. Of op je koelkast hangen, zodat je af en toe weer ziet: daar doe ik het voor.

Ervaringen delen
Wil jij ervaringen delen met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt? Harteraad zorgt voor onderlinge ontmoetingen. Zodat we samen sterker staan. Sluit je aan bij Harteraad.

Harteraad organiseert regelmatig Hart&Vaatcafé’s, kijk op onze agenda voor een locatie in de buurt.

Ook naasten kunnen hun ervaringen delen via Naasten in Beeld.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief