Aorta-/aneurysmadissectie

Een aneurysma is een plaatselijke verwijding van een slagader. Zo’n verwijding kan in de buik, borstholte of hersenen voorkomen. Bij een aortadissectie zit er een scheur in de binnenwand van de aorta, waardoor er een aneurysma ontstaat.

Praktisch
Als vaatpatiënt wil je de beste zorg en behandeling. De huisarts verwijst je door naar het ziekenhuis waar een vaatchirurg onderzoek en behandeling start. Kiezen voor een ziekenhuis dat goede vaatzorg biedt? Met deze keuzehulp vind je een ziekenhuis dat bij je past.

Zelf aan de slag om risicofactoren voor hart- en vaatziekten aan te pakken? Lees in onze brochure Aanpak van risicofactoren hoe je dit kunt doen en wie je kunnen helpen. Het werkboek ‘Individueel Zorgplan Vitale Vaten’ kan je helpen om aan de slag te gaan met het aanpassen van je leefstijl. Je kunt met behulp van het werkboek samen met je zorgverlener bepalen wat je gaat doen om je risicofactoren te verkleinen. De vorderingen noteer je in het werkboek. Je kunt het Zorgplan Vitale Vaten downloaden. Bekijk hier een voorbeeld van een ingevuld boekje.

Wat er toe doet helpt je duidelijk te maken wat belangrijk is in je leven. Dat doe je door vier vragen te beantwoorden. Je kunt ‘Wat er toe doet’ gebruiken voordat je gesprekken aangaat en keuzes gaat maken over jouw gezondheid. De uitkomsten kun je meenemen naar je zorgverlener. Of op je koelkast hangen, zodat je af en toe weer ziet: daar doe ik het voor.

Ervaringen lezen

Wil je meer lezen over ervaringen van iemand anders met een verwijde buikslagader? Bekijk dan de ervaringsverhalen van Connie en José.

Wil je meer informatie over een aneurysma? Kijk dan op onderstaande pagina’s.

Folder van het AMC
Aortadissectie
Hartstichting

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief