Onderzoeken bij een hals aneurysma

Als je symptomen ervaart die wijzen op een mogelijk hals aneurysma, of als je een vermoeden hebt dan is het belangrijk om onderzoeken te laten uitvoeren om de aanwezigheid te bevestigen. Een arts kan aan de hand van de volgende onderzoeken vaststellen of er sprake is van een hals aneurysma.

Onderzoeken


Duplex-echografie:

Duplex-echografie is een niet-invasieve techniek waarbij geluidsgolven worden gebruikt om de bloedstroom en de structuur van de bloedvaten te beoordelen. Het kan worden gebruikt om de bloedstroom in de halsslagaders te evalueren en eventuele afwijkingen, zoals een hals aneurysma, op te sporen.

CT-scan:
Een CT-scan kan worden gebruikt om gedetailleerde beelden van de bloedvaten in het hoofd en de hals te verkrijgen. Tijdens dit onderzoek krijg je mogelijk contrastmiddel ingespoten in je bloedvaten. De CT-scan maakt röntgenbeelden die de bloedvaten en mogelijke afwijkingen, zoals een ECAA, goed zichtbaar maken.

MRI-scan:
Een MRI-scan (Magnetic Resonance Imaging) kan ook worden gebruikt om gedetailleerde beelden te verkrijgen van de bloedvaten in het hoofd en de hals. Dit onderzoek maakt gebruik van magnetische velden en radiogolven om beelden te genereren. In sommige gevallen kan er een contrastmiddel worden gebruikt om de bloedvaten beter zichtbaar te maken.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief