Behandeling van een aneurysma in de hals

Een aneurysma in de hals verdwijnt meestal niet vanzelf. De keuze voor een specifieke behandeling hangt af van de locatie van het aneurysma, de grootte en de groeisnelheid, evenals jouw persoonlijke voorkeuren. Over het algemeen zijn dit de behandelingsmogelijkheden.

Behandelingsmogelijkheden:


1. Behandeling zonder operatie:

deze benadering wordt vaak gevolgd als het aneurysma klein is en langzaam groeit. De behandeling omvat:

  • Controles met behulp van een  CT-scan of MRI-scan. De frequentie van de controles hangt onder andere af van de grootte van het aneurysma en de groeisnelheid.
  • Medicatie. Soms worden er bloedverdunners voorgeschreven, of worden bloeddruk- of cholesterolverlagers geadviseerd. Het is niet bewezen dat het voorschrijven van medicatie helpt bij een hals aneurysma, dus dit is niet altijd het geval.
  • Een gezonde levensstijl handhaven, waaronder voldoende lichaamsbeweging, stoppen met roken, matig alcoholgebruik en een gezond BMI.

2. Operatieve behandeling van het aneurysma: plaatsing van een stent via de lies:
Als het aneurysma een bepaalde grootte heeft bereikt, veel klachten geeft en/of snel groeit, zal de arts een operatieve ingreep aanbevelen. Het doel van deze operatie is om een kunststof buisje (stent) in het aneurysma te plaatsen. Hierdoor wordt de bloedstroom omgeleid via de stent, waardoor het aneurysma niet verder kan uitzetten of scheuren. Vaak wordt de voorkeur gegeven aan een ingreep via de lies, omdat dit een minder invasieve benadering is. Dit kan echter alleen worden uitgevoerd als de slagaders in de lies niet te veel bochten hebben en er voldoende ruimte is voor de stent bij het aneurysma. Deze operatie duurt meestal ongeveer 2 uur en brengt, net als elke operatie, risico’s met zich mee. Na de operatie blijf je onder controle en is het mogelijk dat je medicijnen krijgt voorgeschreven, zoals bloedverdunners, antihypertensiva en cholesterolverlagende middelen. Het is ook sterk aanbevolen om je levensstijl aan te passen volgens de hierboven beschreven richtlijnen.

3. Operatieve behandeling van het aneurysma: open operatie:
Bij een open-chirurgische operatie maakt de chirurg een incisie in de hals om direct toegang te krijgen tot het aneurysma. Vervolgens wordt het beschadigde bloedvat gerepareerd door middel van het verwijderen van het aneurysma. Deze operatie duurt rond de vier uur en brengt, net als elke operatie, risico’s met zich mee. Na de operatie blijf je onder controle en is het mogelijk dat je medicijnen krijgt voorgeschreven, zoals bloedverdunners, antihypertensiva en cholesterolverlagende middelen. Het is ook sterk aanbevolen om je levensstijl aan te passen volgens de hierboven beschreven richtlijnen.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief