Behandeling van een buikaneurysma

Een aneurysma verdwijnt niet meer en moet altijd worden behandeld. Voor welke behandeling de arts kiest, ligt aan de plek van het aneurysma, de grootte en hoe snel het groeit. Ook met jouw wensen wordt rekening gehouden. Simpel gezegd zijn er vier verschillende behandelmogelijkheden.

Behandeling van een aneurysma in de buik:

1. Behandelen zonder operatie

Dit gebeurt meestal als het aneurysma kleiner is dan 5 centimeter (bij vrouwen) of kleiner dan 5,5 centimeter (bij mannen). Veel aneurysma ‘s groeien  niet snel, maar een paar millimeter per jaar. De kans dat het aneurysma dan scheurt, is relatief klein.

Deze behandeling bestaat uit:

  • Regelmatige controles met een echo of CT-scan. Hoe groter je aneurysma of hoe sneller het groeit, hoe vaker je gecontroleerd wordt.
  • Die helpen de groei van het aneurysma te remmen en voorkomen dat je nog andere hart- en vaatziekten krijgt. De precieze medicijnen bespreken we hieronder.
  • Gezonde leefstijl: voldoende bewegen, stoppen met roken, weinig alcohol en een gezond BMI.
  • Bloeddruk in de gaten houden en eventueel verlagen met bloeddruktabletten.

2. Operatie van het aneurysma: stent plaatsen via de lies:

Als een aneurysma groter is dan 5 centimeter (bij vrouwen) of 5,5 centimeter (bij mannen) en/of als het aneurysma snel groeit (meer dan 10 millimeter per jaar), adviseert de arts een operatieve uitschakeling. De kans op scheuren van het aneurysma neemt namelijk toe naarmate de diameter toeneemt.

Het doel van een operatie is niet om het aneurysma te laten verdwijnen In plaats daarvan plaatst de arts een kunststof buisje (een zogenaamde stent) in het aneurysma. Hierdoor stroomt het bloed niet meer door het aneurysma zelf, maar door de stent. Het aneurysma kan daardoor niet meer wijder worden of scheuren. Artsen opereren graag via de lies, omdat ze dan niet de hele buik open hoeven te maken. Dit kan alleen als de slagaders in de lies niet te veel bochten hebben én als er bij het aneurysma genoeg ruimte is voor de stent.

Deze operatie duurt zo’n 2 uur en heeft zoals elke operatie risico’s. Je blijft ook de rest van je leven onder controle . De arts zal mogelijk ook medicijnen voorschrijven, zoals bloedverdunners, bloeddruktabletten en cholesterolverlagers. Het wordt aangeraden om je leefstijl aan te passen, zoals hierboven beschreven.

3. Operatie van het aneurysma: kunststof buisplaatsen via de buik:

Als een stent niet via de lies geplaatst kan worden, moet er een  buikoperatie plaatsvinden. De chirurg moet hiervoor een grote snee maken, meestal in lengte richting over de buik. Vervolgens wordt de buikslagader geopend, en wordt een kunststof bloedvat in de buikslagader geplaats. De operatie duurt langer dan via de lies (3 tot 5 uur) en ook het herstel duurt langer, soms meerdere maanden.

Ook na een buikoperatie wordt aangeraden je leefstijl aanpassen zoals hierboven beschreven.

4. Spoedoperatie:

Soms is er geen tijd om het aneurysma in de gaten te houden of een operatie te plannen. Als het aneurysma scheurt, moet de arts meteen ingrijpen. Een spoedoperatie is nodig om te voorkomen dat de patiënt komt te overlijden door de bloeding. Bij een spoedoperatie kan, net zoals bij een geplande operatie, gekozen worden voor de stent vanuit de lies, of het plaatsen van de kunststof buis via de buikoperatie. Dit is van vele factoren afhankelijk, zoals de locatie van het buikaneurysma.

Welke behandeling je ook krijgt: het aanpassen van je leefstijl speelt altijd een belangrijke rol. Vind je het moeilijk om helemaal zelf gezonder te gaan leven? Hartrevalidatie kan je hierbij helpen.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief