Onderzoeken bij een aneurysma in de borst

In de meeste gevallen wordt een aneurysma in de borst toevallig ontdekt. Vaak word je voor een andere aandoening onderzocht en wordt het aneurysma zichtbaar op de scan. Wanneer dat het geval is zal je onder behandeling van de arts komen. Deze onderzoekt je elk jaar om in de gaten te houden of het aneurysma in de borst groter wordt.

Onderzoeken bij een aneurysma in de borst


Echo van de borstkast:

Tijdens een echo wordt de borstkas door middel van geluidstrillingen in beeld gebracht. Het is een goede manier om de slagaders in beeld te brengen en de analyseren waar het aneurysma zich bevindt en hoe groot deze is.

CT-scan:
de CT-scan brengt de borstkas nauwkeurig in beeld. Door middel van röntgenstraling kan er een 3D-afbeelding van de borstkas worden gemaakt.

MRI-scan:
een MRI scan werkt niet met röntgenstraling, maar met magneten. Op deze manier kan het aneurysma en de vaatwand op een andere manier in beeld worden gebracht.

Duplexonderzoek:
door middel van een duplexonderzoek wordt onderzocht hoe snel het bloed stroomt en in welke richting. Dit kan bijvoorbeeld informatie geven over de werking van de slagaders. Indien (delen van) de slagader niet goed werkt kan het voorkomen dat bloed weer terugloopt richting het hart.

 

Als de arts zorgelijke veranderingen ziet, kan hij besluiten in te grijpen. Hierover lees je meer onder het kopje ‘behandeling van een aneurysma in de borst’.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief