Behandeling van een aneurysma in de borst

Een aneurysma in de borst is niet te genezen. Deze moet wel altijd behandeld worden, omdat het risico op scheuren van de slagader bestaat met alle levensgevaarlijke gevolgen van dien. Afhankelijk van de grootte van het aneurysma in de borst wordt in overleg de best passende behandeling gekozen.

1. Behandelen zonder operatie

Wanneer het aneurysma in de borst (nog) klein is en langzaam groeit, bestaat behandeling uit medicatie. Meer informatie over de medicatie die voorgeschreven kan worden vind je onder het kopje ‘medicatie bij een aneurysma in de borst’ hieronder.

De behandeling bestaat in dit geval uit:

  • Regelmatige controles: bij elke controle zal de arts het aneurysma in de borst bekijken door middel van een echografie. De frequentie waarmee je gecontroleerd wordt is afhankelijk van de grootte van het aneurysma.
  • Gezonde leefstijl: voldoende bewegen, stoppen met roken, weinig alcohol en een gezond BMI

2. Behandelen met operatie

Het opereren van een aneurysma in de borst is een ingrijpende ingreep. Toch zal hiervoor gekozen worden wanneer het aneurysma te groot wordt. Ook wanneer de kans op scheuren van de slagader groter is dan het risico van opereren, zal de arts voorstellen om te opereren.

Er zijn twee soorten operaties:

  • Open ingreep: bij een open ingreep wordt je borstkas opengemaakt. Het zieke gedeelte van de slagader wordt dan vervangen door een kunststof bloedvat.
  • Endovasculaire ingreep: bij deze ingreep krijg je een klein gaatje in je lies. Via dit gaatje wordt er een soort buisje naar de plek van het aneurysma gebracht. Dit buisje noemt men ook wel een prothese. Deze wordt in de slagader op de plek van het aneurysma geplaatst en vormt dus het nieuwe bloedvat. Hierdoor kan het aneurysma niet verder groeien en scheuren.

 

Welke behandeling je ook krijgt: het aanpassen van je leefstijl speelt altijd een belangrijke rol. Vind je het moeilijk om helemaal zelf gezonder te gaan leven? Hartrevalidatie kan je hierbij helpen.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief