• Home
  • Nieuws
  • 50PLUS vraagt minister opnieuw om duidelijkheid betaling vervuild valsartan

50PLUS vraagt minister opnieuw om duidelijkheid betaling vervuild valsartan

Vorig jaar zijn er meerdere keren vervuilingen aangetroffen in valsartan. Helaas moest een deel van de mensen vervolgens betalen voor een vervangend medicijn. Dit vinden Harteraad en de Hartstichting niet eerlijk. Eerder dit jaar stelde Simon Geleijnse van 50PLUS hier al vragen over aan minister Bruins. De Minister zei toen: “Ik kan daar met mijn pet niet bij”, beloofde het uit te zoeken en de Tweede Kamer per brief te informeren. Deze brief is vorige week verstuurd naar de Tweede Kamer, maar biedt helaas geen antwoord voor het probleem.

Daarop heeft 50PLUS, mede op verzoek van Harteraad en de Hartstichting, de problemen opnieuw aangekaart bij Bruins. Geleijnse gaf aan teleurgesteld te zijn over de brief. In de brief stelt Bruins dat bij terugroepacties van geneesmiddelen op patiëntniveau, patiënten gratis een nieuw middel krijgen. Er staat echter niets in over terugroepacties op apotheekniveau, wat het geval was bij valsartan.  “Wat gebeurt er voor de mensen die, zoals bij valsartan een terugroepactie op apotheekniveau hadden? Zij hebben hun geld niet terug gekregen!”

Minister Bruins reageert dat de patiënt in financiële zin niets zou moeten merken van terugroepacties op apotheekniveau. Hij wil praten met de betrokken partijen. Hij is van mening dat het niet klopt als de patiënt moet betalen voor vervuilde geneesmiddelen. “Graag een beetje snel” , instrueert Geleijnse. Minister Bruins: “Ik ga zorgen dat dit gebeurt voor de begrotingsbehandeling”.

Harteraad en de Hartstichting blijven dit onderwerp volgen en op de agenda houden. Bekijk hier het Valsartan dossier.