20-wekenecho project bij WKZ

Achter de schermen is Harteraad bezig met nieuwe projecten speciaal voor ondersteuning van ouders van kinderen met een aangeboren hartaandoening. Zo wordt er dit jaar gestart met een pilot van het 20-wekenecho project bij het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) in Utrecht.

20-wekenecho project

Als ouders wil je graag bij de 20-wekenecho horen dat alles goed is met je ongeboren kind. Maar het kan zijn dat de echoscopist afwijkingen ziet bij deze echo. Vanaf dat moment heb je veelal een andere zwangerschap. Naast de normale zaken vraagt de zwangerschap dan ook andere dingen van de ouders.

WKZ

In het WKZ komen jaarlijks gemiddeld 60 baby’s ter wereld met een levensbedreigende hartaandoening. Dit is al bij de 20-wekenecho bekend. Het wordt voor de aanstaande ouders dan óf een periode van afwachten en angst opbouwen óf een periode waarin actie ondernomen kan worden om zo goed mogelijk voorbereid de bevalling en de zware periode daarna in te gaan.

Project
Een baby met een hartaandoening mag ouders niet afschrikken, maar mag net zo ontvangen worden als een gezonde baby. Met dit project begeleiden we de ouders rond de bevalling. Vanaf het najaar starten we met een pilot om ouders die met de 20-wekenecho de diagnose “(ernstige) hartaandoening” bij hun kind krijgen zo goed mogelijk voor te bereiden op wat gaat komen. Hierbij besteden we aandacht aan het delen van ervaringen, het omgaan met stress, informatie over allerlei zaken waar je aan moet denken of die je moet voorbereiden.

Ervaringsdeskundige Marianne Versaevel is initiator van dit prachtige project. Lees haar verhaal

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief